Turisti iz Srbije u tri kolone u Grčku iz Bugarske

Automobili sa registarskim tablicama Srbije ulaze u tri kolone iz Bugarske u Grčku, javio je jutros sa bugarsko – grčke granice RTS.

Grčka je, posle jučerašnjeg šoka, tokom noći promenila svoju odluku i pustila turiste iz Srbije, koji su napravili gužvu na bugarsko-Grčkoj granici, na svoju teritoriju.

Zvanična odluka o režimu za turiste iz Srbije u Grčkoj još nije objavljena.

Evropska komisija je državama članicama preporučila da prepreke na međusobnim granicama počnu da uklanjaju 15.juna, a sa trećim državama od 1.jula.

Mada je Severna Makedonija odobrila tranzit preko svoje teritorije turistima iz Srbije, Grčka nije otvorila granični prelaz sa Makedonijom tako da putnicima iz Srbije za Grčku ostaje samu pravac istočnim kratkom Koridora X preko Bugarske. Jer su na delovima tog puta još radovi, savetuje se opreznost. Od graničnog prelaza Gradina do grčke granice ima 238 kilometara.

U svakom slučaju, političko-zdravstveni organi Srbije nisu ubedili gradjane Srbije u ozbiljnost ili bar rizičnost epidemiološke situacije u svetu i okruženju, a turizam Srbije nije uspeo da im ponudi dovoljno atraktivnu alternativnu ponudu.

Svetska zdravstvena organizacija je objavila da je bilo potrebno 2 meseca da  u svetu od Covid-19 oboli prvih 100 000 ljudi, a trenutno oboleva 100 000 dnevno. Medju oblasti u kojima se opet povećava broj inficiranih, pored Severne i Juzne Amerike, i jugoistočne Azije, navedena je u istočna Evropa.

U Severnoj Makedoniji su juče registrovana 162 nova slučaja, aktivnih slučajeva bolesti je 2159. Makedonija ima oko 2 miliona stanovnika. Najviše je aktivnih slučajeva bolesti u Skoplju 1210.

U Bugarskoj su juče registrovana 24 nova slučaja Covid-19. Od ukupno od početka epidemije  3290 potvrdjenih slučajeva Covid-19, u Bugarskoj je trenutno aktivno 1386.

U Grčkoj je juče registrovano 13 novih slučajeva Covid-19, a jedna osoba je od te bolesti preminula. Aktivnih slučajeva Covid-19 u toj zemlji je 2576.

Grčka ima 10,7 miliona stanovnika, što znači da je na svakih 100 000 stanovnika trenutno zaraženo 24.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com