U Hrvatskoj danas parlamentarni izbori

Kako se bilo zakuvalo pre otprilike mesec dana, kulminacijom u, s najvišeg pravosudnog mesta osporenoj, premijerskoj kandidaturi hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, izgledalo je da će na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, koji se održavaju danas, biti odlučivano, ni manje ni više, nego o pitanjima života i smrti.

Ali, tehnički,oko 3,7 miliona birača odlučiće samo ko će od 2300 kandidata naredne četiri godine zauzimati 140 mesta u Hrvatskom saboru.

Glasaće se na 6880 biračkih mesta u Hrvatskoj i 109 biračkih mesta 41 stranoj državi. Glasanje za tri poslanička mesta namenjena dijaspori počelo je još u utorak, biračko mesto je najpre otvoreno u Australiji.

U Srbiji će gradjani s pravom glasa u Hrvatskoj moći da glasaju na dva biračka mesta :u konzulatu Ambasade RH u Ulici kneza Miloša broj 82/drugi sprat u Beogradu i Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Ulica Maksima Gorkog broj 6.

Hrvatski birači glasaju za izborne liste političkih stranaka, koalicija i nezavisne liste, a imaju mogućnost da na odabranoj izbornoj listi zaokruže i ime poslaničkog kandidata kome daju preferencijalni glas.

Inače, odlukom Ustavnog suda Hrvatske, sve izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, emitovane su van predizbornih blokova kako bi se poštovala odluka suda da on ne može biti aktivni učesnik predizborne kampanje. Odluka Ustavnog suda usledila je pošto su Socijaldemokratska partija Hrvatske i sam Milanović objavili nameru da on bude nosilac izborne liste te stranke na parlamentarnim izborima kao i njen kandidat za premijera.

Sud je odlučivao na inicijativu Socijaldemokratske stranke, koja je, prema anketama, od tog performansa s predsednikom države nešto popravila svoj predizborni rejting.

Kako je najavio HRT, prvi rezultati današnjih parlamentarnih izbora biće poznati oko 21 sat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com