U ovim sportovima muškarci „vrede“ više od žena

Fudbal, kriket, golf, pikado, snuker i skvoš su sportovi u kojima je najveća razlika u novčanim nagradama između muškaraca i žena, pokazalo je istraživanje BBC-a.

Sveukupno „istraženo“ je 56 sportova, od kojih se u 35 isplaćuju nagrade pobednicima. Istraživanje je pokazalo da su nagrade u 25 sportova jednake, tačnije da su muškarci i žene plaćeni isto za ostvarene uspehe, dok je u 10 sportova primetna razlika, naravno u korist muškaraca.

Ubedljivo najveća razlika primećena je u fudbalu. Dok se pobednicima engleske Premijer lige isplaćuje 24 miliona funti, pobednice istovetnog takmičenja u konkurenciji lepšeg pola – Super lige, od krovnog saveza ne dobijaju ni jednu jedinu funtu.

Slično je i kada je u pitanju fudbalsko Svetsko prvenstvo. Najbolja „momčad“ se nagrađuje sa 22 miliona funti, dok dame moraju da se zadovolje sa 630.000 funti.

Prize money figures graphic

Iako BBC tvrdi da su nagrade u, primera radi, tenisu jednake od 2004. godine, to na globalnom nivou nije istina. Mnogi turniri koji se održavaju u obe konkurencije više nagrađuju muškarce, ali, istini za volju, najveći turniri na svetu, takozvani Gren Slemovi, imaju izjednačene nagrade.

Dok zagovornici izjednačavanja u finansijskom smislu smatraju da ne bi trebalo praviti razliku između polova, protivnici imaju veoma jak kontra-argument – sve je do sponzora, a oni, tradicionalno, više ulažu u „muške sportove“ jer tu imaju veću promociju.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com