U septembru svet proizveo manje čelika

Prema podacima za 65 država članica Svetske asocijacije za čelik, proizvodnja sirovog čelika je u svetu u septembru ove u odnosu na septembar prošle godine pala za 0,1 odsto i iznosila je 134 miliona tona dok je za prvih devet meseci ove godine u odnosu na isti period prošle porasla za 2,1 odsto i iznosila je 1,230 milijardu tona.

Tokom devet prvih meseci ove godine proizvodnja čelika je porasla u Evropskoj uniji za 2,9 odsto, u Zajednici nezavisnih država je pala za 1,6 odsto pre svega zahvaljujući Ukrajini čiji je medjugodišnji pad 14,2 odsto. U Severnoj Americi je proizvodnja čelika porasla za 2,3 odsto, dok je u Južnoj Americi pala za 2,6 odsto. U Africi je proizvodnja tokom devet meseci povećana za 3,7 odsto, a na Bliskom istoku za 7,6 odsto. U Aziji je proizvodnja porasla za 2,5 odsto, a u Okeaniji (Australija i Novom Zelandu) je pala za 4,9 odsto.

U našem regionu stvari stoje ovako: u Srbiji je proizvodnja sirovog čelika u septembru ove u odnosu na septembar prošle godine pala za 14,1 odsto, a za devet meseci ove u odnosu na devet meseci prošle godine je porasla za 36,2 odsto. U Makedoniji je proizvodnja u septembru porasla za 101,5 odsto , a za devet meseci 120,3 odsto. U Hrvatskoj je proizvodnja sirovog čelika u septembru porasla za 106,8 odsto, a za devet meeci 53,3 odsto. U BiH je u septembru rast bio 56,5 odsto ,a za devet meseci 13,5 odsto.

U svetu je u septembru iskorišćenost kapaciteta u industriji čelika pala za 2,6 procentnih poena na 76,1 odsto.

Ubedljivo najveći svetski proizvodjač i potrošač sirovog čelila Kina u sepembru je proizvela koliko i u septembru prošle godine, a za prvih devet meseci ove godine je proizvela 618 miliona tona ili za 2,3 odsto više nego za rvih devet meseci prošle godine.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com