Proradila druga visoka peć u Železari Smederevo

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas puštanju u rad druge visoke peći u Železari Smederevo, i tom prilikom istakao da će ovaj proizvodni pogon doneti Srbiji rast BDP-a za novih jedan odsto.

Vučić je, u obraćanju stručnjacima i radnicima Železare Smederevo, rekao da oni od danas prave novih 400 miliona dolara, što je novih jedan odsto rasta za celu Srbiju u narednoj godini, uz podsećanje na to da je i prva peć pravila isti rezultat.

Premijer je naveo da su u toku pregovori sa strateškim kineskim partnerom „Hebej ajron end stil grupa“ (HBIS grupa) o investiranju u Železaru, i objasnio da je reč o drugoj ili čak najmoćnijoj čeličani u svetu.

Kineska firma je zainteresovana da uloži najmanje 300 miliona evra u investiciju za galvanizaciju, ukazao je on i naglasio da bi to značilo novi život ne samo za Smederevo, već i za čitavu zemlju.

Prema njegovim rečima, potencijalnim partnerima iz Kine predočen je uslov da nema otpuštanja, već da treba da budu primljeni novi radnici.

Vučić je podsetio na to da je cena čelika trenutno na najnižem nivou u svetu, a to je 380 dolara po toni, i izneo očekivanje da će ona morati da ide najmanje na 480 dolara po toni.

U tom slučaju, kako je objasnio, Železara Smederevo postaje profitabilna i zarađuje dodatni novac, što je preduslov da se i zaposlenima povećaju plate.

Izvršni direktor HPK menadžmenta u Železari i član nadzornog odbora Peter Kamaraš nazvao je današnji dan velikim za Srbiju, imajući u vidu da je posle gotovo pet godina ponovo proradila druga visoka peć.

Ovo je značajan događaj za sve ovde, ali i za premijera, koji je imao viziju da održi ovu fabriku i shvatio koliko je ona važna za život ne samo Smedereva, već i regiona i čitave zemlje, rekao je Kamaraš.

Peć koja je danas puštena u rad počela je da radi 1971. godine, a ugašena je prvi put 1987. godine zbog generalnog remonta, kada je počela da radi modernija visoka peć 2, čiji je maksimalni kapacitet 95.000 tona mesečno.

Druga visoka peć, odnosno Visoka peć 1, ponovo je počela da radi tek 2005. godine, da bi je bivši vlasnik Železare, američki Ju-Es-Stil, ugasio 2011. godine.

Kada je reč o pokretanju te peći, potrebno je da prođe 10 do 15 dana do potpune stabilizacije proizvodnje, nakon čega se očekuje postizanje maksimalnih radnih kapaciteta na tom postrojenju od 75.000 tona mesečno.

U Železari radi oko 5.250 radnika, zajedno sa ograncima u Šapcu i Kučevu, i njena maksimalna proizvodnja procenjuje se na približno 2,2 miliona tona godišnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com