U Velikoj Britaniji zabranjene reklame za elektronske cigarete

Od srede 24. decembra u Velikoj Britaniji su zabranjene reklame za elektronske cigarete na televizijama, odlučila je Uprava za standard oglašavanja (ASA).

Iako su pre samo dva meseca promenili „pravila igre“ kako bi se reklame za elektronske cigarete nesmetano vrtele na britanskim televizija, ASA je nakon brojnih pritužbi odlučila da promeni svoju odluku.

Iako su se te reklame emitovale posle 21 sat i bez izraza koji se povezuju sa običnim cigaretama, ASA je ocenila da je u nekoliko reklama prikazalo „pušenje na zavodljiv i glamurozan način“, što podseća na korišćenje sa televizija odavno prognanih duvanskih cigareta.

Na televizijama u Srbiji, kao i u maltene svim ostalim medijima, u toku je agresina marketinška kampanja nekoliko proizvođača elektronskih cigareta u kojima se, između redova a ponekad i direktno, one predstavljaju kao zdravo rešenje za pušače. Međutim, naučnici koje je ove godine angažovalo Ministarstvo zdravlja Japana došli su do zaključka da elektronske cigarete sadrže do deset puta više kancerogenih sastojaka od običnog duvana, poput formaldehida i acetaldehida.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com