Ukrajina: Transport gasa preko Ukrajine jevtijini nego Severnim tokom 2

Ukrajinska naftna kompanija Naftogaz danas je saopštila da je transport gasa preko Ukrajine u Evropu 3-4 puta jeftiniji nego što bi bio gasovodom Severni tok 2.

Severni tok

To saopštenje je reakcija na jučerašnje izjave ruskih zvaničnika iznete na Peterburškom ekonomskom forumu.

Šef Gasproma Aleksej Miler je juče izjavio da je transport gasa preko Ukrajine za 20 odsto skuplji nego što bi bio preko planiranog Severnog toka 2, a transport gasa u Nemačku skuplji je 1,6 puta.

Ruski zvaničnici su juče podsetili da Brisel zahteva nastavak transporta preko Ukrajine, a ne govori ko će da pokrije ovu razliku o troškovima.

Zamenik diektora Gasproma Aleksandar Medvedev juče je izjavio da Gaspromu nikada nije padalo na pamet da potpuno prekine transport gasa preko Ukrajine u Evropu, ali s obzirom na ponašanje ukrajinske strane možda će morati u razmatranje da uzme i to rešenje.

Gasovod Severni tok 2 , rusko-nemački je projekat. Imao bi kapacitet od 55 milijardi kubika. Išao bi od ruske do nemačke obale preko Baltičkog mora. Vlasništvo nad tim gasovodom bilo bi podeljeno na sledeći način: 50 odsto Gasprom, a ostalo evropske kompanije OMV, BASF, Engie, Shell i Uniper po 10 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com