Ukrajinski milijarder: EU je obmanula Ukrajinu

Ukrajinski milijarder Jurij Kosjuk (47) izjavio je da je zona slobodne trgovine izmedju Evropske unije i Ukrajine bila obmana.

Kosjuk

„Nije došlo ni do kakavog otvaranja tržišta… Evropa priča o zoni slobodne trgovine s Ukrajinom, a istovremeno je potpisana hrpa izuzeća i ograničenja za izvoz ukrajinske robe. To je zona slobodne trgovine samo sa jedne strane, sa strane Ukrajine“, rekao je za „Slobodnu Evropu“ Kosjuk, koji je na Forbsovoj listi najbogatijih Ukrajinaca peti sa imovinom procenjenom na 1,1 milijardu dolara.

On je rekao da se Evropa naročito boji ukrajinskog poljoprivrednog sektora.

„Evropa štiti svoje tržište! Oni su snažno zaštitili svoj interes, a Ukrajina je izgubila. Zato ja smatram da je zona slobodne trgovine koju danas toliko propagiraju, obmana Ukrajine“, rekao je Kosjuk za koga Forbs tvrdi da je jedini ukrajinski milijarder koga ukrajinska kriza nije mnogo stajala – umanjila mu je vrednost imovine samo za 200 miliona dolara.

Firme Kosjuka su iz oblasti mesne industrije i Forbs tvrdi da je on profitirao od okretanja ukrajinskih kupaca ka jevtinijem kokošijem i pilećem mesu, kao i od ukidanja carina za izvoz pilećeg mesa iz Ukrajine u EU. Izvoz tog mesa u EU 2014. godine je dostigao 12 odsto ukupnog izvoza Kosjukove firme MHP (Mironovaski žitoprodukt). Kosjuk je, tvrdi Forbs, uspeo da sačuva i svoj krimski biznis preregistarcijom svoje dve krimske firme u ruske. Ipak vrednost akcije MHP od početka 2014. do marta 2015. godine je na Londonskoj berzi prepolovljena i sad iznosi 9,9 dolara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com