Kako je Černobilj od Pripjata napravio turističku senzaciju

Trideset godina nakon nuklearne katastrofe Pripjat, grad u kojem se nalazi nuklearna elektrana Černobilj, je u pravom smislu te reči grad duhova. Međutim, takva mesta uvek su interesantna turistima.

Pripjat

Nekoliko ukrajinskih turističkih agencija organizuje ture po Pripjatu, gradu koji se nalazi na tek dva sata od Kijeva. U Pripjat se ne može ući bez prolaska kroz bezbednosne punktove, kao i bez potpisivanja dokumenta kojim vam se stavlja do znanja da je opasno dodirivati objekte, pa čak i vegetaciju, naravno zbog moguće radijacije. Ali, kada se prođu te „tehnikalije“, ugođaj je, za one koji vole ovu vrstu turizma, neopisiv.

Napuštene zgrade, fabrike, gradilišta, zabavni parkovi… Sve ono što biste i očekivali da nađete u gradu u kojem je nekada živelo 50.000 ljudi.

Tu je naravno i spomenik radnicima nuklearne elektrane i vatrogascima koji su poginuli u najpoznatijoj svetskoj nuklearnoj katastrofi.

Poseban raritet za turiste su gas maske, koje se mogu videti po čitavom gradu. Kao kojekakvo umetničko delo koje opisuje sudbinu ovog grada u okviru černobiljske nuklearne katastrofe.

Kako mediji izveštavaju, a maltene nema važnijeg svetskog medija koji nije pisao o Pripjatu kroz prizmu turizma, u tom gradu vreme je stalo 26. aprila 1986. godine.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com