Umesto ponovo na izbore, Bugarska formira rotacionu vladu nemogućih partnera!

Da bi Bugarska izbegla šeste uzaludne parlamentarne izbore u periodu od dve godine, u Sofiji je dogovoreno dosad nevidjeno rešenje medju političkim partnerima, koji su do juče tvrdili da partneri nikada neće biti.

Po tom dogovoru, bugarsku predsednik Rumen Radev narednih će dana dati mandat akademiku Nikolaju Denkovu iz koalicije „Nastavljamo promene – Demokratske Bugarska'“ da sastavi vladu, koju će, takodje prema već postignutom dogovoru, podržati 69 poslanika koalicije „Gradjani za evropski razvoj Bugarske – Savez demokratskih snaga“ (GERB – SDS) i 64 poslanika koalicije „Nastavljamo promene – Demokratska Bugarska“(PP-DB), mada je ova poslednja koalicija tvrdila da sa onom prvom zajedno u vlasti neće biti nikad.

Kako izveštava Bugarska nacionalna televizija, u vladi Nikolaja Denkova, koalicija GERB – SDS imaće samo jednog predstavnika :Mariju Gabrijel koja će biti potpredsednica vlade i ministar spoljnih poslova. Ona je dosad bila evropska komesarka za inovacije, kulturu, obrazovanje i mlade, a pre toga evropska komesarka za digitalnu ekonomiju.

Po isteku devet meseci, Denkov i Gabrijel će se rotirati :ona će postati premijer,a on potpredsednik vlade. Dogovoreno je da nakon 9 meseci Denkov podnese ostavku, da je dve poslaničke grupe prihvate i podrže imenivanje Gabrijel za sledećeg premijera na rok od devet meseci.

Prema tekstu postignutog političkog dogovora, tokom ovih 18 meseci, biće pripremljene promene Ustava Bugarske i usvojene u dijaligu sa svim poslaničkim grupama, kao i promene u strukturi tužilaštva i Visokog saveta sudstva.

Uspostaviće se, dogovoreno je, mehanizam za prethodni dogovor izmedju poslaničkih grupa o imenovanju regulatornih tela, koje bira parlament u cilju garantovanja najbolje selekcije pojedinaca sa visokim profesionalnim i moralnim kvalitetima.

Sem ovih zadataka navedenih u dogovoru dve koalicije, pred njima je i usvajanje državnog budžeta, komplikovan posao smene glavnog državnog tužioca zbog optužbi za nelegalno snimanje razgovora s drugim tužiocima i političarima, priprema Bugarske za ulazak u Šengen i evro-zonu, ali i lokalni izbori, na kojima stranka „Nastavljamo promene“ učestvuje prvi put a na kojima je GERB dosad bio neprikosnoven, kao i izbori za evropski parlament…

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com