Ministarstvo poljoprivrede :Prijave za subvencije do 12.juna

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pomerilo je krajnji rok za podnošenje prijava za subvencije po aktuelnim javnim pozivima do 12.juna 2023.godine.

Kako je na svom sajtu saopštilo to Ministarstvo, produženje roka za prijave odnosi se za davanje po hektaru kao i za subvencije za kvalitetna priplodna grla, tov, krave za uzgoj teladi za tov i pčele.

Produženje rokova za prijave neće uticatin na dinamiku isplate, koja će se odvijati nesmetano, bez odlaganja, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije se poslednjih meseci suočila s protestima brojnih udruženja poljoprivrednika širom zemlje.

To je iskušenje bar privremeno okončano neki dan potpisivanjem sporazuma o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede, koji je ministarka Jelena Tanasković potpisala sa sedam udruženja poljoprivrednika :Inicijativom za opstanak poljoprivrede Srbije, Udruženjem proizvođača mleka Naše mleko, Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Subotice, Udruženjem STIG iz Požarevca, Udruženjem Za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Savezom udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženjem proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adrani“.

Nisu sva udruženja poljoprivrednika potpisala ovaj sporazum, neka i zato što mere njime predvidjene smatraju palijativnim umesto očekivanih dugoročnih.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, ministarka Tanasković je rekla da će poljoprivredni budžet za ovu godinu biti povećan za novih 40 milijardi na 120 milijardi dinara, od čega su čak 104 milijarde subvencije.

Subvencije po hektaru duplirane su na 18 000 dinara i taj će iznos biti isplaćen svim poljoprivrednicima, a razlika onim poljoprivrednicima koji su prijavu podneli i novac dobili dok je ta subvencija iznosila 9000 dinara po hektaru.

Subvencije po grlu priplodne mlečne krave povećane su sa 30 000 na 40 000 dinara po grlu za svih 228 823 mlečne krave koliko ih ima u Srbiji. U te će svrhe ove godine biti isplaćeno ukupno 14,3 milijardi dinara

Subvencije po košnici pčela iznose 800 dinara i za njih se mogu prijaviti registrovani pčelari sa najmanje 20 i najviše 1000 košnica. Ovoj subvenciji je namenjeno ukupno milijardu dinara.

U okviru razgovora s poljoprivrednicima, ministarka poljoprivrede je priznala da u Srbiji postoji realan problem viška mleka i to u čitavom lancu – od primarnog proizvođača, kojem se otkazuju ugovori o otkupu ili se smanjuje cena, preko prerađivača koji imaju pune zalihe, do trgovinskih lanaca, od kojih se sada očekuje da se odreknu dela marže da bi mleko moglo da se proda.

Premije za mleko povećane su sa 15 na 19 dinara za drugi, treći i četvrti kvartal 2023.godine i u te svrhe će ove godine biti isplaćeno 15 milijardi dinara.

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo telefone (011 302 01 00, 011 302 01 01, 011 302 01 18)na koje mogu da se jave proizvođači mleka kojima su mlekare otkazale otkup.

Sve prijave biće evidentirane i intenzivno će se raditi na rešavanju tog pitanja i pronalaženju rešenja za plasman njihovih proizvoda, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Biće povećani prelevmani na uvoz šest vrsta sireva sa tržišta Evropske unije i ostalih tržišta na 300 dinara i uvedeni prelevmani na uvoz evaporisanogmleka od 300 dinara, jer je analizom utvrdjeno da je usled povećanog uvoza polutvrdih sireva došlo do destabilizacije domaće proizvodnje sireva, stvaranja viškova i nemogućnosti plasmana usled nekonkurentne uvozne cene.

„To je jako velika mera, koju nije bilo lagano doneti pre svega, jer treba objasniti Evropi u kakvoj ste situaciji da ona ne bi napravila kontramere. Mi smo mart i april potrošili na razgovore i na objašnjenja Evropi da ne ide dobro, da moramo i dalje da pojačavamo. Oni su tu vrlo rigidni, njihov stav je da je tržište otvoreno i da se morate boriti na tom tržištu ako hoćete u Evropu“, rekla je ministarka Tanasković za RTS.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com