Umetnik: Nije novac kriv

Svako ima svoju (bizarnu?) temu: u Frankfurtu na Majni se nastavlja raspava o tome da li je čuvena skulpturu, koja predstavlja zajedničku evropsku valutu, simbol užasa koje proizvodi (zlo)upotreba novca ili samo neutralni simbol jedne valute, da li bi je trebalo ukloniti ili sačuvati, i ako bi je trebalo sačuvati, ko će da plati 60 000 evra ovog trenutka potrebnih za njenu restauraciju?

Prozvan je i umetnik koji je skulpturu napravio. Otmar Herl je za Frankfuretr algemajne cajtung rekao da je nadgornjavanje oko toga ko će da plati obnovu skulpture uvreda za Evropu.

“Najzad, to nije moja skulptura nego banaka koje su je svojevemeno platile. Kad sad čujem da bi sve moglo da propadne zbog 60 000 evra, polumrtav sam od smeha. To bih ja mogao da platim iz svog džepa. Taj znak evra je ekstremno uspešan, to je najviše objavljivano umetničko delo. Time doprinosi i popularnosti Frankfurta u celom svetu. To što se sada vodi ova diskusija je uvreda za Evropu”.

A na zahtev odlazećeg direktora poznatog frankfurtskog pozorišta Šaušpil da skulptura bude uklonjena jer predstavlja idolopoklonstvo novcu, Herl je rekao da je arogantno da to kaže neko ko godišnje troši brdo novca poreskih obveznika. I još:” Nije novac kriv što se sa njime prave gluposti”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com