Tomislav Momirović: Sava centar je neophodan beogradskim hotelima

U Beogradu je u na kraju 2013. bilo 4.790 hotelskih soba, a zaključno sa decembrom 2015. 6.190 (istraživanje – „Solidarity real estate“). Za samo dve godine broj soba na tržistu se povećao za 25% i otvoreno je 18 novih hotela! Ne mora čovek da bude u hotelijerstvu da bi video ekspanziju novih hotelskih objekata poslednjih godina, otvoreno je puno malih hotela, ali i nekoliko prestižnih međunarodnih brendova poput (Crown Plaza, Falkenssteiner, Radison SAS…). Ovi novi hoteli prema mojoj proceni će u narednih pet godina generisati između 100 i 130 miliona eura prihoda. Taj novac će, kada se oduzme profit od oko 10-15%, ostati u srpskoj ekonomiji! Naravno, ako investitor prepozna Beograd i Srbiju kao stabilnu, „biznis frendli“ destinaciju on će ne samo reinvestirati dobit nego će i pokrenuti novi ciklus investicija!

Tomislav Momirović

Beograd je u januaru i februaru ove godine zabeležio 178.442 noćenja, što je za razliku od 2014. kada je broj noćenja bio 152.770 (podaci Turističke organizacije Beograda) rast od 17%!

Da li je ovaj rast (na prvi pogled znatan) dovoljan da pokrije ponudu hotelskih soba i generiše nove investicije u Beogradu!? Po mom misljenju nije!

Činjenica je da se kvalitet promocije Beograda popravio poslednjih godina, ali da bi se zadovoljila velika ponuda hotela u Beogradu nama trebaju odlučniji koraci u pravcu privlačenja dodatne tražnje!

Jedino rešenje koje bi dovelo do značajnijeg priliva turista u Beograd je renoviranje postojećeg kongresnog centra Sava!

Sava centar mora ponovo da postane generator popune hotelskih kapaciteta u Beogradu! U svoje vreme kada je otvoren, Sava centar je bio jedan od najmodernijih kongresnih centara u Evropi, potpuno konkurentan kongresnim kapacitetima u Parizu, Rimu, Briselu… a daleko ispred Budimpeste, Praga, Sofije…

Na žalost, on je danas bleda senka nekadašnjeg reprezentativnog objekta! Trenutno preko 80% prihoda Sava centar ostvaruje od iznajmljivanja prostora, a manje od 20% od kongresnih dešavanja.

Nedostatak investicija i još gore od toga partijsko kadriranje koje upravlja Sava centrom poslednjih godina su doveli celu kongresnu industriju (a sa njima i hotelijere ) na niske grane!

To jednostavno MORA da se promeni! Privatizacijom ili većim drzavnim angažmanom, sve jedno! Ovakav tretman kongresna industrija više ne može da ima!

U suprotnom investicije u nove hotele u roku od dve godine će potpuno stati, postojeći hoteli će morati dodatno da obaraju cene, što će voditi manjim poreskim prihodima, otpuštanjima, smanjivanju prometa kod dobavljača…

Ovde je možda mesto da podsetimo da hoteli zapošljavaju uglavom mlade ljude, a oni su danas ti koji su u velikom broju nezaposleni i mnogi očekuju šansu!

Na nama je da odlučimo da li ćemo iskoristiti šansu i materijalizovati atraktivnost našeg grada ili ćemo to isto propustiti!?

Ja nemam dilemu šta treba uraditi da bi privukli goste i da bi se time pokrenule investicije i zaposlili ljudi!

Tomislav Momirović
predsednik Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com