Umro jedan od glavnih kreatora napada na Irak

Nemački javni servis ARD na svom je sajtu u toku noći promenio strukturu te vesti, prvo je naslov  glasio „Tuga za američkim političarem :umro Donald Ramsfeld“ , a sada glasi :“Bivši američki ministar odbrane Ramsfeld je umro : Ratni huškač ili državnik“.

U prvoj se verziji vesti se rat u Iraku naziva spornim  i ističe da su  Nemačka i Francuska odlučno bile protiv tog rata, za razliku od istočnoevropskih država kao što su Poljska, Češka i Madjarska, koje su u napadu na tu zemlju činile 40-članu koaliciju.

U novom komentaru iz studija ARD a u Vašingtonu navodi se :

„Za jedne je Donald Ramsfeld bio jedan od najboljih ministara odbrane SAD, za druge prosto ratni huškač. Kao šef Pentagona za vreme Džordza W. Buša Ramsfeld je navodno bio saodgovoran za dva rata:upad Amerikanaca u Avganistan – kao posledica udara od 11.septembra. I 2003.godine za američku invaziju na Irak – s ciljem da se sruši irački diktator Sadam Husein“.

Oružje za masovno uništenje, koje je poslužilo kao izgovor za napad na Irak, „nije nikad nadjeno“, navodi ARD.

Ali je Ramsfeld 2006.godine u Stephen Colbert Show opravdavao tu vojnu operaciju :

„Iračani su upotrebili hemijsko oružje protiv svojih komšija Iranaca, i protiv vlastitog stanovništva, Kurda. Zato je izgledalo, da je predsednik Buš na bazi raspoloživih informacija tajnih službi, doneo ispravnu odluku. Na kraju nismo našli nikakve velike količine hemijskog ili biološkog oružja „, citira Ramsfelda ARD.

Na kritike zbog zlostavljanja i brutalnih metoda saslušavanja, koje je dopustio kako u zarobljeničkom logoru Abu Ghoreib u Iraku, tako i u Gvatanamu na Kubi, u Lari King šou 2006.godine je o Gvatanamu rekao:

“ To je jedan iznad svega dobro vodjen, profesionalan, čoveka dostojan zatvor.Prema tamošnjim zatvorenicima naši vojnici postupaju na apsolutno primeren i čoveka dostojan način“, citira ARD Ramsfelda.

Velika Britanija je u američkom napadu na Irak svojski učestvovala, a o smrti Ramsfelda britanski Gardijan, izmedju ostalog, piše :

„Donald Ramsfeld, dva puta američki sekretar za odbranu, glavni arhitekta američkih ratova u Avganistanu i Iraku, koji izazivaju ogorčene podele, umro je u 88.godini života“.

„Pod uticajem neokonzervativnih glasova oko Buša, Ramsfeld je gurao ideju da irački predsednik Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje. Amerika je pokrenula rat protiv Iraka 2003. Oružje za masovno uništenje nije nadjeno“, piše Gardijan.

Njegov šef Džordz Buš seća ga se kao čoveka “ koji se nikad nije plašio da donese odluku niti je bežao od odgovornosti“.

Gardijan kaže da je 2004.godine dvaput ponudio ostavku kad se otkrilo da su američki vojnici zlostavljali zatvorenike u iračkom Abu Graib zatvoru i da je to opisivao kao najmračnije časove svog mandata.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com