Usaglašavanje spoljne politike sa EU : Čiji će vojnici u Ukrajinu?

Ideju je očito u samoodbrani otkucao slovački premijer Robert Fico, odmah po sastanku Saveta za bezbednost Slovačke, a pre nego što će krenuti na sastanak podrške Ukrajini, koji je iznenada u Parizu zakazao francuski predsednik Emanuel Makron.

„Strategija Zapada u Ukrajini je propala. Ali ja hoću da budem konstruktivno spreman, bez obzira što me od tema, o kojima smo govorili, podilaze žmarci. Iz tih teza proizilazi da grupa država [članica] NATO i EU razmišlja da, na bazi bilateralnih sporazuma, pošalje u Ukrajinu svoje vojnike „rekao je Fico, a najpre su preneli slovački i ruski mediji, a kasnije i pariski.

On je dodao da, sudeći po temama planiranim da budu razmatrane [u Parizu], očekuje kretanje ka „najgoroj odluci“, ali da Slovačka svoju vojsku u Ukrajinu neće slati.

Posle sastanka u Parizu, grčki premijer Kiriakos Micotakis je odlučno demantovao da je slanje vojske uopšte bilo tema, dok francuski predsednik Emanuel Makron ne isključuje ni takvu mogućnost.

„Pošto sam slušao od mojih kolega različite komentare pitanja o kojima se moglo čuti u sali, uveravam vas da se ne postavlja pitanje slanja evropskih sila NATO u Ukrajinu. Taj se problem za Grčku ne postavlja i mislim za pretežnu većinu naših kolega“, rekao je Micotakis, a prenosi RIA Novosti.

„Danas ne postoji nesumnjiv i potvrđen konsenzus oko zvaničnog slanja pešadije.Ali u procesu ništa ne treba isključiti. Mi činimo sve što treba kako Rusija ne bi mogla da dobije ovaj rat“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, a prenosi France24TV.

Sporazume o uzajamnoj bezbednosti sa Ukrajinom su potpisali Velika Britanija Nemačka, Danska, Francuska, Kanada i Italija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com