Prevremeni parlamentarni izbori u Francuskoj

U Novoj Kalediniji su izborna mesta već zatvorena, jer su francuske prekomorske teritorije glasale u subotu, u kontinentalnoj Francuskoj se na prevremenim parlamentarnim izborima glasa danas.

Izbori su raspisani, pošto je francuski predsednik Emanuel Makron raspustio Nacionalnu skupštinu ekspresno reagujući na težak poraz svoje stranke Renaissance na izborima za Evropski parlament.I time mnogo rizikujući po preovladjujućoj oceni komentatora.

Emanuel Makron je odlučno odbio da podnese ostavku na mesto predsednika Francuske, tako da postoji opasnost da Francuska do 2027.godine živi u stanju kohabitacije,koje nije iskusila već 22 godine.

U biračke spiskove je upisano 49,5 miliona glasala.

U 577 izbornih jedinica bira se 577 poslanika Nacionalne skupštine – 558 u kontinentalnoj Francuskoj, 11 u inostranstvu i 8 u prekomorskim teritorijama (Nova Kaledinija, Gvadalupe, Gvajana, Martinik, Sent Vartolomej, Sent Martin, Sent Pjer i Mikelin i Francuska Polinezija).
Poslanici se biraju na pet godina.

Na današnjim parlamentarnim izborima se očekuje veoma visoka izlaznost iako je, kako podseća Mond, na izborima 2017. i 2022.godine glasalo manje od polovine birača.

Tako je Ministarstvo inostranih poslova Francuske saopštilo da u inostranstvu ima 410 000 upisanih birača, prema 250 000,koliko ih je bilo upisano za izbore 2022.godine.

Glasa se po većinskom principu.

Da bi kandidat pobedio u prvom krugu mora da dobije više od 50 odsto glasova birača izašlih na izbore što mora odgovarati broju od najmanje 25 odsto upisanih birača u izbornoj jedinici.

Ukoliko nijedan kandidat ne dobije više od 50 odsto glasova birača izašlih na izbore, u drugi krug izbora, zakazan za 7.jul, ide kandidat koji je osvojio najviše glasova i svi kandidati koji su osvojili najmanje 12,5 odsto glasova upisanih birača.

U drugom krugu pobedjuje kandidat koji je osvojio relativnu većinu glasova.

Izborna mesta se zatvaraju u 18 sati, u nekim opštinama iznimno do 20 sati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com