Vil Mirzajanov: Odakle je novičok može se utvrditi sigurno

Bivši ruski hemičar Vil Mirzajanov tvrdi da se proizvodjač otrova kojim su, prema tvrdnji britanske vlade, napadnuti razmenjeni britanski špijun Sergej Skripalj i njegova kćer sigurno može utvrditi.

„Kao hemičar, mogu da kažem da je to sigurno moguće, jer uvek sadrži i prateće jedinjenje karakteristično za državu koja ga proizvodi. To su tehnološki dodaci pri proizvodnji takvih otrovnih materija. Oni se nazivaju stabilizatorima, a dodaju se posebno kako bi se materija održala što duže. Po njima se može utvrditi razlika jer se takvi dodaci koriste pri proizvodnji drugih nervno-paralitičkih gasova, na primer VX-gasova. U datom slučaju reč je o ruskoj varijanti Materija-33“, rekao je Mirzajanov za Radio Komersant, a povodom izjave šefa britanske vojne laboratorije Proton Daun da stručnjaci te laboratorije nisu utvrdili da nervno gas kojim su napadnuti Sergej Skripalj i njegova kći potiče iz Rusije.

Na primedbu kako stručnjaci Proton Dauna tvrde da se pri proizvodnji takvih otrova primenjuju vrlo složene metode kojima se koristiti može samo država i pitanje može li se novičok proizvesti iz nekih dostupnih sastojaka, Mirzajanov je rekao:

„Mislim da u prodaji nećete naći specijalne sastojke, ne proizvode se. Naravno, te komponente za proizvodnju su tajne i nisu dostupne svakom običnom hemičaru, to je činjenica“, rekao je Mirzajanov u intervjuu za Radio Komersant.

Na pitanje koji su podaci nužni da bi se izveo zaključak o poreklu otrova, Mirzajanov je rekao:

„Baš po toj trećoj komponenti koja se u datom slučaju naziva promoter. Kad ide reakcija tog novičoka mi moramo obavezno da dodamo promoter. A zatim taj promoter služi kao stabilizator, kako raspad ne bi išao suviše brzo, iako je raspad ići ovako ili onako. Navešću primer: pri proizvodnji Materije-33 u Čeboksarskom kombinatu upotrebili su, pretpostavimo, jedan promoter – to je tehnološka tajna, ali, kao što je već rečeno, radi se o opšte dostupnom proizvodu. Pre nego što je počelo uništavanje hemijskog oružja, Englezi i Rusi su razmenili uzorke svojih VX- gasova. Englezi su, prirodno, na svom prividu, na spektrometrima mogli da vide sastav Materije-33 uključujući i taj stabilizator. Kad su, pretpostavimo, oni analizirali uzorak, uzet pri napadu na Skripalje, i našli tu komponentu – šta ćemo sad, to jeste dokaz da je država-proizvodjač baš Rusija“, rekao je Mirzajanov pošto je šef britanske vojne laboratorije Porton Daun za Sky News izjavio da ta laboratorija nije utvrdila da gas kojim su napadnuti Skripalji potiče iz Rusije niti je imala zadatak da to utvrdi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com