Putin: 20 zemalja je moglo da pravi novičok

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u Turskoj da nervno-paralitičko sredstvo novičok može da proizvodi oko 20 država u svetu.

On je tako komentarisao izjavu šefa britanske vojne laboratorije Porton Daun koji je za Sky News izjavio da ta laboratorija nije utvrdila da je ruske proizvodnje novičok kojim su napadnuti bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kći.

Dmitrij Peskov, pres-sekretar ruskog predsednika zatražio je, povodom iste izjave, da se britanska premijerka Tereza Mej i britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson izvine Rusiji zbog lažnih optužbi.

Reagovalo je i Ministarstvo inostranih poslova Velike Britanije. U saopštenju, koje prenose ruski mediji ali ga nema na sajtu samog ministarstva, ostaje se pri optužbama na račun Rusije i podvlači da je zaključak o učešću Rusije u trovanju Skripalja donet „na osnovu sopstvenih informacija” a da su zaključci laboratorije samo jedan njihov deo.

Dodaje se i da Britanija raspolaže svedočenjima o tome da je Rusija proizvela i sačuvala malu količinu otrovnog gasa.

Izjava šefa laboratorije Porton Dauna Gerija Ajtkenheda zabeležena je u svetskoj štampi, ali čak ni u Rusiji ona ne budi prevelika očekivanja u pogledu smirivanja započetih sukobljavanja na relaciji Zapad-Rusija.

Austrijski list Die Presse je izjavu Ajtkenheda doživeo kao eksploziju bombe: Britanska vojno-istraživačka institucija ne može da potvrdi da novičok potiče iz Rusije, naslovljava vest Die Presse. Na Austriju se sručila sva sila kritika jer je dokazi Britanije nisu toliko uverili da bi se pridružila proterivanju ruskih diplomata.

Frankfurter algemajne cajtung je stavio naslov: Nema dokaza za rusko poreklo nervnog otrova. “Da bi se utvrdilo poreklo gasa potrebne su i druge informacije, medju njima i neke koje samo vlada može da poseduje“.

Vest je zabeležio i britanski Gardijan: Stručnjaci iz Porton Dauna ne mogu da utvrde tačno poreklo Novičoka.

Nemački magazin Cajt piše: Britanski institut nije našao poreklo Skripaljevog otrova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com