Welt i A Capital: Kineske investicije u svetu 2012. godine 37,8 milijardi dolara

U Beogradu sutra počinje Treći samit Kine i 16 zemalja iz centralne i istočne Evrope (CIE), pod nazivom “Beogradski susret”. A, Ekonomske Vesti će pokušati detaljnije da vas upute u kineske investicije u svetu i stanje njene ekonomije.

Nemci se mnogo muče sa kineskim investicijama. Istovremeno su u Nemačkoj ekonomski vrlo poželjne i u javnosti odbojne. Konzervativni nemački list Velt nedavno je objavio razgovor sa Marzinom Brudermilerom, portparolom Azijsko-pacifističkog odbora koji poziva Nemce da grade kulturu dobrodošlice kineskim investitorima. Nemci koji svuda traže fer prijem za svoje investitore i čak da oni uživaju isti tretman kakav imaju domaći investitori traže od Kineza da njihove strahove razbiju stalnim objašnjavanjem krajnjih namera svojih investicija.

“Ja mislim da mi moramo da pomognemo da javnost savlada svoje strahove od kineskih investitora”, kaže Brudermiler.

Velt, pozivajući se na jednu studiju A Capital-a tvrdi da su 2012. godine Kinezi, iz državnih (32,440 milijarde) ili privatnih izvora (5,423 milijardi), širom sveta investirali 37,863 milijarde dolara:

U Evropi su te godine privatni kineski investitori uložili 888 miliona, a državni invesitori 11,755 milijardi dolara, tvrdi Velt.

U Severnoj Americi su privatni kineski investitori uložili 3,331 milijarde, a državni 4,226 milijarde.

U Južnoj Americi su privatni investitori iz Kine uložili 148 miliona, a državni 6,342 milijardi dolara.

U Okeaniji (Australija i Novi Zeland) privatni kineski investitori su uložili 5 miliona dolara, a državni 5,040 milijardi dolara.

U Africi je investirano samo iz kineskih državnih izvora- 3,288 milijarde dolara.

I u Aziji su privatni kineski investitori uložili 1,051 milijardu, a državni 1,789 milijardu dolara 2012.godine.

Te godine su, prema izvorima Velta, najveće povećanje doživele kineske investicije u Afriku čak 1429,3 odsto, a zatim kineske investicije u Južnu Ameriku 232,8 odsto.

Investicije u azijsko inostranstvo su, medjutim, pale za 65 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com