Centralna banka Kine ne isključuje dalje usporavanje rasta

U Beogradu sutra počinje Treći samit Kine i 16 zemalja iz centralne i istočne Evrope (CIE), pod nazivom “Beogradski susret”. A, Ekonomske Vesti će pokušati detaljnije da vas upute u kineske investicije u svetu i stanje njene ekonomije.

Narodna banka Kine je objavila da ne isključuje dalje usporavanje rasta te velike ekonomije u 2015. godini.

Stopa kineskog rasta bi prema toj proceni mogla da padne na 7,1 odsto što bi veoma uticalo i na ukupnu svetsku ekonomiju.

Stopa ovogodišnjeg kineskog rasta takodje je ispod očekivanja i iznosi 7,3 odsto. Smatra se da je usporavanje kineske ekonomije jedan od uzroka pada cene nafte.

Da podsetimo, ranije objavljeni kineski trgovinski podaci su dosta slabiji od očekivanih, a analitičari se plaše da bi usporavanje privrednog rasta najmnogoljudnije zemlje na svetu moglo da bude dosta oštrije od očekivanog, prenosi BBC.

Kineski izvoz porastao je za 4,7 odsto u poslednjih 12 meseci, što je dosta slabije od očekivanog rasta od 8,2 odsto. Dok je uvoz pao za 6,7 odsto, a analitičari su prognozirali rast od 3,9 odsto.

Pad uvoza prouzrokovao je povećanje suficita na, u poslednjih 14 godina, rekordnih 54,5 milijardi dolara.

Dariuš Kovalski ekonomista Credit Agricole banke je rekao da će rast suficita pomoći rastu BDP-a u poslednjem kvartalu ove godine, ali da je on, takođe, pokazatlje smanjene potražnje na kinskom tržištu.

“Pad uvoza je delimično uzrokovan padom cena na svetskim tržištima, ali ovako veliki pad se ne može samo time objasniti i moramo pretpostaviti da je slabija domaća potražnja doprinela tome. Kineska vlada će morati da stimuliše privredu kako bi se postigao očekivani rast”, rekao je Kovalski.

Kineska ekonomija je u trećem kvartalu ove godine zabeležila najslabiji privredni rast još od izbijanja krize 2008. godine – 7,3 odsto.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com