Zapadni kontinuitet : Velika Britanija šalje oružje s osiromašenim uranijumom u Ukrajinu

Nuklearno oružje dosad je upotrebljeno tri puta :Amerikanci su 1945.godine bacili atomske bombe na japanske gradove Hirošima i Nagasaki i NATO je municijom s osiromašenim uranijumom bombardovao SR Jugoslaviju.

Zapadni kontinuitet se nastavlja : zamenik ministra odbrane Velike Britanije Ledi Anabel Goldi objavila je da će ta država isporučiti Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom.

Na pitanje upućeno joj u Domu lordova da li takvog oružja ima u Ukrajini, ona je napismeno odgovorila, citira je londonski Gardijan :

“ Uz poklanjanje Ukrajini glavnih borbenih tenkova Challenger2, mi ćemo isporučiti i municiju, uključujući oklopne metke koji sadrže osiromašenini uranijum i visoko su efikasni u eliminisanju modernih tenkova i oklopnih vozila“.

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je danas da objava Britanije o slanju oružja s osiromašenim uranijumom svedoci o nespremnosti Zapada i Kijeva na mirovne pregovore.

On je rekao da ne može ostati bez ruskog odgovora ukoliko Velika Britanija zaista Ukrajini isporuči municiju s osiromašenim uranijumom.

O najavi iz Velike Britanije izjasnila se i zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova podsećajući na upotrebu municije s osiromašenim uranijumom u SR Jugoslaviji i podvlačeći ta da municija ne samo da ubija nego zagadjuje životnu sredinu i izaziva rak kod ljudi žive na toj teritoriji.

„Uzgred budi rečeno, naivno je verovati da će žrtve postati samo oni protiv kojih će sve to biti upotrebljeno. U Jugoslaviji, NATO vojnici, posebno Italijani, bili su prvi pogodjeni. Oni su dugo vremena pokušavali da dobiju obeštećenje od NATO za izgubljeno zdravlje.Ali su njihove tužbe odbijene. Kad će se probuditi oni u Ukrajini? I pri tom ne govorim o zavisnivima u Bankovoj [adresa kancelarije predsednika Ukrajine]. Nego o onima koji su još kadri da misle. Njihovi dobročinitelji ih truju“, prenosi Gardijan reči Zaharove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com