Rusija i Kina : Odnosi od životne važnosti za savremeni svetski poredak

Komentatori na ruskoj državnoj televiziji „Rusija 1“ smatraju da glavni sadržaj višečasovnih razgovora izmedju kineskog predsednika Si Djinpinga i ruskog predsednika Vladimira Putina neće biti dostupan ni ruskoj ni svetskoj javnosti i da je to – dobro.

Ipak, iz izjava koje su po okončanju zvaničnog dela tih razgovora dala dva predsednika najvažniju rečenicu je, pošto su gost i domaćin analizirali saradnju tokom poslednjih 10 godina, izgovorio kineski predsednik :

„Kinesko – ruske veze daleko su izašle iz okvira dvostranih odnosa i imaju životno važno značenje za savremeni svetski poredak i sudbinu čovečanstva“ rekao je Si Djinping i time definitivno potvrdio da su Kina i Rusija u aktuelnom svetskom prestrojavanju na istoj strani.

On je rekao da se “ kontakti saradnje izmedju dve strane ostvaruju u svim pravcima na principima dobrosusedstva, prijateljstva i uzajamno korisne saradnje“.

Si Djinping je rekao se od „početka prošle godine ostvaruje plodna svestrana praktična saradnja izmedju Kine i Rusije koju odlikuje velika otpornost, uzajamno dopunjavanje i izdržljivost“.

Kineski predsednik je rekao da je tokom razgovora konstatovano da će Kina i Rusija kao stalni članovi Saveta bezbednosti UN i dalje zajedno s medjunarodnom zajednicom odlučno braniti temeljne norme medjunarodnih odnosa zasnovane na ciljevima i principima Povelje UN.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u svojoj izjavi posle zvaničnog dela razgovora rekao da je tokom razmatranja aktuelnih medjunarodnih i regionalnih
problema zajednički konstatovano da se „kod većine njih pogledi Rusije i Kine poklapaju ili su veoma bliski“.

„Mi vidimo da se širi praksa primene nelegitimnih, politički motivisanih sankcija i drugih ograničenja,korišćenja drugih sredstava nepravedne konkurencije u ekonomskoj borbi… I u tom kontekstu Rusija i Kina odlučno su protiv toga da bilo koje države ili blokovi nanose štetu zakonitim interesima drugih država s ciljem da, dobiju vojna, politička ili ekonomska preimućstva“, naveo je ruski predsednik u izjavi po okončanju zvaničnog dela razgovora s kineskim predsednikom Si Djinpingom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com