Zašto izbeglice ne idu u bogate zemlje Persijskog zaliva?

BBC odgovara na pitanje koje ovih dana postavljaju mnogi, o razlozima zašto izbeglice iz Sirije ne traže utočište u bogatim zemljama Persijskog zaliva, prenosi Index.hr.

Iako Sirijci u velikom broju beže u Liban, Jordan i Tursku ulazak u arapske države nije tako lak i izbeglicama treba viza da bi ušle u zemlje Persijskog zaliva.

Radi se o skupom postupku, piše BBC, uz koji postoji raširena percepcija da nepisana ograničenja otežavaju njihovo dobijanje u praksi zbog čega većina Sirijaca kojima je odobren ulazak već imaju familiju u zemlji odredišta.

Sirijci bez vize trenutno ne mogu ući ni u jednu arapsku zemlju osim Alžira, Mauritanije, Sudana i Jemena, a krut stav arapskih zemalja u jeku krize izaziva negodovanje na društvenim mrežama gde se mnogi pitaju trebaju li Arapi u susedstvu pružiti više pomoći nego što to čini sirokogruda Evropa.

Haštag na Tviteru koji traži da zemlje Persijskog zaliva prihvate izbeglice u poslednjoj je nedelji korišćen 33.000 puta, a korisnici društvenih mreža posežu za uznemirujućim i upečatljivim fotografijama izbegličkih stradanja u nastojanju da podstaknu raspravu.

Sirijska zajednica u Danskoj na svojoj Fejsbuk stranici tako nudi video izbeglica kojima je dopušten slobodan ulazak u Austriju, dok jedan od korisnika pita: „Kako to da smo pobegli iz regiona naše muslimanske braće, koja bi trebala preuzeti više odgovornosti za nas nego zemlje koje opisuju kao neverničke?“

Drugi je korisnik odgovorio: „Kunem se svemogućim Bogom, Arapi su ti koji su nevernici. Pustite ih unutra!“

Slične građanske akcije na društvenim mrežama privlače pažnju regionalnih medija, pa je saudijski dnevni list Makah njuzpejpr objavio karikaturu u kojoj Arap iza zaključanih vrata okruženih bodljikavom žicom pokazuje na vrata s evropskom zastavom. „Zašto ih ne pustiti unutra, vi neuljudni ljudi?!“, piše u popratnom tekstu crteža.

arapi

Karikaturu je na svom Tviter profilu preneo i komandant opozicione Slobodne sirijske vojske uz komentar: „O zemlje Zalivskog veća za saradnju, ovo su nevini ljudi i ja se kunem da oni najviše zaslužuju milijarde u pomoći i donacijama“.

Ali, uprkos pozivima na društvenim mrežama, malo je verovatno će zemlje Persijskog zaliva svoja stajališta prema sirijskim izbeglicama promeniti, ocenjuje BBC.

Zemlje poput Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata niskokvalifikovanu radnu snagu uvoze iz jugoistočne Azije i Indije, dok dobro plaćene poslove ljubomorno čuvaju za sopstvene građane. Prednost u zapošljavanju domaćeg stanovništva je posebno istaknuta u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu koji od 2012. godine sprovode službenu strategiju smanjenja broja stranih radnika za jedan milion godišnje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com