Zaustaviti Kinu : Holandija i Japan ne daju Kini opremu za čipove

Peter Venink, izvršni direktor holandske kompanije ASML, jedinog proizvodjača vrhunskih ultraviolet litografskih mašina za proizvodnju vrhunskih čipova, nastojao je da urazumi zapadni svet, ali džaba – holandska vlada se, nakon kratkog oklevanja, kao i japanska pridružila SAD.

Izvoz najnaprednije fotolitografske opreme za proizvodnju čipova, koja se proizvodi u holandskom ASML Holding, japanskim Nikonu i Tokyo Elektron, biće u Kinu zabranjen, najpre je o dogovoru Vašingtona, Tokija i Haga izvestio Wall Street Journal.

Vest je potvrdjena i drugim medijima.

Peter Venink je u januarskom intervjuu Blumbergu tvrdio da će Kinezi, ukoliko im bude onemogućeno da kupuju te najnaprednije masine, razviti svoje sopstvene.

„Trebaće im vremena, ali sigurno će ih razviti… Zakoni fizike su u Kini isti kao ovde. Što ih više pritiskate, to je verovatnije da će oni udvostručiti napore da razviju litografske mašine koje će konkurisati ovim ASML-ovim“, upozoravao je Venink.

Kontrola izvoza će pogoditi efikasnost i inovaciju, tvrdio je on.

„To će pogoditi sve nas“, zaključio je, kako se vidi – uzalud.

ASML, tvrdi se sada, godišnje proda samo nekoliko stotina ultravioletnih litografskih mašina, njihivo kretanje je lako pratiti, tako da će Kina do njih teško doći tako što će joj ih neko preprodati, tvrdi se sad.

Poznavaoci navode da se ne zna ni koliko je takvih mašina Kina dosad kupila, niti koliki su joj stvarni kapaciteti da ih proizvede.

Pretpostavlja se da Kina ne poseduje tehnologiju za proizvodnju čipova od 10 nanometara, ali već agresivno investira u nove fabrike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com