Kinesko ministarstvo odbrane : Preterana reakcija SAD

Kinesko ministarstvo odbrane ocenilo je danas da je obaranje kineskog civilnog balona iznad američkih voda u Atlanstkom okeanu preterana reakcija koja bi mogla da dovede do eskalacije tenzija izmedju kineske i američke armije.

Kako prenosi Global Times, takvu ocenu je izneo portparol tog Ministarstva Tan Kefei pošto je, prema saopštenju Pentagona, američki borbeni avion F-22, raketom vazduh-vazduh AIM-9X oborio nad Atlantskim okeanom kineski balon.

Kineska strana oštro protestuje protiv tog postupka i zadržava pravo da preduzme neophodne mere u sličnoj situaciji, rekao je Tan.

Peking tvrdi da je blagovremeno obavestio američku stranu da je balon civilni, da služi naučnoj svrsi prikupljanja meteoroloških podataka i da ga je vetar odgurao nad teritoriju SAD.

Oboren je, iako je Pentagon priznao da ne predstavlja nikakvu vojnu ili fizičku pretnju.

Kineski stručnjaci, koje je konsultovao Global Times, ocenili su da se radi o političkom šou i američka akcija im je nalik pucnju iz topa na komarca, sem što može imati ozbiljne posledice po odnose dve vojske.

Izdanje Global Times, koje se na Zapadu često prikazuje kao glasnik kineskih vlasti, citira kineskog stručnjaka na američkim studijama Kineske akademije za društvene nauke Li Sijanga koji tvrdi da je opšte poznati da američki vazduhoplovi, u civilne ili vojne svrhe, operišu u blizini Kine mnogo češće nego kineski vazduhoplovi oko SAD.

SAD često sprovode bliska izvidjanja na pragu Kine: u Južnom kineskom moru, Tajvanskom prolazui Istočnom kineskom moru, ponekad pod maskom civilnih.

„Ako SAD ne prave razliky, treba li Kina da je pravi, treba li Kina da preduzme recipročne mere? SAD moraju pažljivo da razmotre posledice“, rekai je Li Sijang.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com