Zelenski pisao Makronu protiv „birokrata iz MOK“

Medjunarodni olimpijski komitet ne odustaje od odluke da ruskim sportistima ipak omogući učešće na olimpijskim takmičenjima, ali ne odustaje ni predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski od namere da to spreči.

Pošto je Letnja olimpijada u Parizu prvi veliki olimpijski dogadjaj na kome bi ruski i beloruski sportisti pod neutralnom zastavom mogli da učestvuju, Zelenski je pismo uputio francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Kako prenosi strana.ua, on je u tom pismu ocenio da je pokušaj birokrata iz MOK da ruski sport vrate na olimpijske igre „pokušaj da se kaže celom svetu da teror može biti prihvatljiv“.

„Pripremajući se za Olimpijadu u Parizu, mi moramo biti sigurni da Rusija neće moći da iskoristi ni nju ni bilo koji drugi medjunarodni sportski dogadjaj za propagandu agresije ili svog državnog šovinizma“,napisao je Zelenski, a prenosi strana.ua

„U prvoj polovini XX veka u Evropi je bilo dopušteno previše grešaka, koje su dovele do strašnih tragedija. Desila se i važna olimpijska greška“, napisao je Zelenski i svi su razumeli da misli na Olimpijadu u Berlinu 1936.godine.

Ranije je Ukrajina zapretila da će bojkotovati Olimpijadu u Parizu ukoliko se dopusti da na njoj pod bilo kojim uslovima učestvuju ruski sportisti.

Šef MOKa Tomas Bah odgovorio je na tu pretnju ocenom da je bojkot isto toliko suprotan misiji olimpijskog pokreta koliko i isključivanje iz njega svih Rusa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com