Zelenski pozvao Balkan da mu pomogne s municijom

Umesto da se okončava, u besmisleni rat u Ukrajini treba uvući što više država.

Na samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa održanom u Tirani, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je države Zapadnog Balkana na zajedničku proizvodnju oružja i da mu pomognu svojim zalihama municije, koja se inače u tom besmislenom ratu troši kao ni u jednom ranije.

„Mi smo zainteresovani za zajedničku proizvodnju oružja sa vama i svim našim partnerima… U Ukrajini radi oko 500 vojnih fabrika, svaka širi kapacitete, ali to nije dovoljno za pobedu nad Putinom. Mi se suočavamo s problemom snabdevanja municijom što utiče na situaciju na frontu,rekao je Zelenski na samitu na kome su učestvovali najviši predstavnici Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedinije, Kosova, Crne Gore, Hrvatske i Moldavija.

On je takodje predložio da se stvori ukrajinsko-balkanski forum za saradnju u oblasti naoružanja.

Kako je za RTS izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najveći proizvođač municije na Balkanu su Srbija (oko 50 %), zatim sledi Hrvatska (30%),pa Bosna i Hercegovina (20%).

On je rekao da su skladišta Vojske Srbije popunjena sa 60 odsto i da je naredio da se dostigne popunjenost od 100 odsto, što je saopštio i ukrajinskom predsedniku u „razgovoru najotvorenijem do sada“.

Ranije je u Parizu, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, održan sastanak dvadesetak zapadnih država partnera Ukrajine.

Na tom sastanku je konstatovano da Evropska unija nije imala milion komada artiljerijska municije da isporuči Ukrajini, kako je obećala, a Ukrajinski predsednik je izjavio da je isporučeno oko 30 odsto.

U Parizu je stvorena deveta koalicija za obezbeđenje Ukrajini raketa srednjeg i dugog dometa jer je „poraz Rusije od suštinskog značaja za stabilnost i bezbednost Evrope“. Takodje je saopšteno da su kontaktirane evropske i vanevropske zemlje koje bi Ukrajini mogle da pomognu municijom iz svojih zaliha. A najavljena je operacionalizacija inicijative Češke da se formira fond za kupovinu municije za potrebe Ukrajine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com