Zoran Milanović : Hrvatska sa tim neće imati ništa!

Hrvatski predsednik Zoran Milanović dobio je prostor u medijima celog sveta današnjom izjavom da Hrvatska nema ništa s pojačavanjem prisustva NATO na istoku Evrope i ako tamo dodje do eskalacije Hrvatska će povući kući do poslednjeg svog vojnika.On je u stvari ponovio svoju izjavu od pre mesec dana da hrvatska vojska tamo neće ići.

„Ne znam ništa o tome [sukobu na granici Ukrajine], NATO pojačava prisutnost, mi s tim nemamo ništa, niti ćemo imati išta. Ako dodje do eskalacije, povući ćemo do zadnjeg hrvatskog vojnika. To nema veze s Ukrajinom, nego s Bajdenovom politikom u kojoj vidim nekonzistentnost i opasno ponašanje. Ovo se dogadja u predgradju glavnog grada Rusije i načini postoje da se Ukrajina sačuva bar 99 odsto i da joj se ekonomski pomogne „, rekao je Milanović.

“ Kad je otišao Tramp, kojeg su demokrate napadale da se ponaša kao dadilja prema Putinovoj politici, nova administracija pod pritiskom republikanskih jastrebova odjednom vrši pritisak na Pentagon i Bajdena da se prema Rusiji postave čvrsto. Vidim čvrsti ruski interes, vidim i Ukrajinu. Ukrajini nije mesto u NATO. Oni su jedna od najkorumpirovanijih država na svetu. Mir. Treba smiriti političku scenu i  ne dopustiti da ekstremisti drže politiku pod pritiskom i zato Hrvati u tome neće učestvovati. Neću dopustiti, a Plenković neka preti Rusiji  koliko hoće. Osim što je dva puta posetio Ukrajinu, ne zna šta se dogadjalo. Hrvatska od toga treba da pobegne kao od požara. Kada je požar, zatvaraj vrata. Hrvatska neće biti vatrogasac „, zaključio je Milanović, a preneli su hrvatski mediji.

Jutarnji list je juče objavio da se nedaleko od rusko – beloruske granice u Poljskoj u okviru“ ojačane prednje prisutnosti “ NATO nalazi 80 hrvatskuh vojnika, a da je već uvežbavano 100 vojnika za odlazak prema ruskij granicu u Litvaniji, samo se čeka politička odluka.

“ U slučaju da dodje do ratnog sukoba, prema mišljenju vojnog analitičara Roberta Barića, Hrvatska bi NATO – u na raspolaganje mogla staviti izmedju 1000 i 1500 vojnika, koji bi se mogli uklopiti u vojni sastav neke od većih vojnih nacija u sklopu pomoći nekoj od istočnih članica Saveza“, objavljeno je juče na sajtu Jutarnjeg lista.

Danas Jutarnji list javlja da je 80 hrvatskih vojnika iz Poljske juče vraćeno u Hrvatsku, da su ostala samo četiri oficira i da se nesluzbeno saznaje da bi novi hrvatski kontingent u Poljsku trebali da ode tek sledeće godine. Iako se najavljivalo, Hrvatska ove godine neće slati 100 vojnika u Litvaniju tako da ove godine Hrvatska na istoku Evrope neće imati svojih vojnika, piše Jutarnji i pitaxse  koje bi  vojnike povlačio Milanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com