Cena gasa 1100$/m3, pašće na proleće

Cena prirodnog  gasa na evropskim spot tržištima  danas je 1100$/m3 i neće pasti pre početka proleća i okončanja zimskog pika tražnje i puštanja u pogon dva projekta tečnog gasa u SAD, kapaciteta 15,2 miliona tona, ocenjuju analitičari koje je konsultovao ruski list Komersant.

Isporuke ruske kompanije Gasprom evropskom tržištu na minimalnom su nivou i iako su isporuke tečnog gasa Evropi za 140 odsto veće nego u istom periodu 2021.godine, to nije izazvalo pad cena zbog bojazni od prekida isporuka zbog ukrajinske krize.

Komersant piše da su isporuke ruskog gasa gasovodom Jamal – Evropa obustavljene 21.decembra i sada tim gasovodom teku reversne isporuke iz Nemačke u Poljsku.

Isporuke preko Ukrajine na nivou su od 45 miliona m3 dnevno što je mnogo niže od maksimalni ugovornih obaveza od 109 miliona m3 dnevno.

Gasovodom Severni tok se takodje isporučuje manje gasa od uobičajenih 145 miliona m3 dnevno.

Dok je prošle godine zbog visokih cena tečni gas usmeravan u Aziju, sad se dešava suprotan tok jer je cena 1000m3 gasa na azijskom tržištu danas 830 dolara.

Dnevne isporuke tečnog gasa na evropsko tržište iznose 360 miliona m3 dnevno što je rast od 140 odsto u odnosu na 2020.godinu.

Sem toga, izveštava Komersant, Kina preprodaje tečni gas zakupljen sa isporukama do novembra 2022.godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com