A Rusi više ne uvoze vakcine

Udeo uvoznih vakcina na ruskom tržištu smanjen je sa 69%, koliko je iznosio 2015. godine, na 17% u 2019. godini, rekao je danas Sergej Čemezov direktor ruske državne korporacije za pomoć razvoju, proizvodnji i izvozu naprednih industrijskih proizvoda Rosteks.

Referišući ruskom predsedniku Vladimiru Putinu o prošlogodišnjim rezultatima Rosteksa, Čemezov je rekao da je ta kompanija po standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) razvila prvu rusku četvorovalentnu vakcinu protiv gripa, koja jednom injekcijom štiti istovremeno od četiri aktuelna soja virusa gripa.

On je rekao da je na razvoj te vakcine Rosteks potrošio oko milijardu rubalja što svojih sredstava, što kredita uzetih bez državnih garancija.

Čemizov je rekao da su tom vakcinom već vakcinisani saradnici Rosteksa i zaposleni u Ministarstvu zdravlja Rusije.

On je rekao da je farmaceutski deo Rosteksa razvio i prvu rusku pentavakcinu, vakcinu koja jednom injekcijom štiti od pet različitih bolesti.

Takve vakcine je Rusija dosad nabavljala samo u inostranstvu, a sad se medicinskim ustanovama isporučuje ruska pentavakcina, citira se Čemizov na sajtu Kremlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com