Lukašenko objavio da je preboleo Covid-19 na nogama

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko saopštio je da je, prema nalazu lekara, preboleo Covid-19 „na nogama“ i „bez simptoma“, objavio je „Пул первого“ a prenosi tut.by.

Lukašenko nije precizirao kad je tačno bio zaražen s Covid-19, ali je, prema evidenciji beloruskog portala tut.by, od 30. juna do trenutka kad je vest saopštio imao vrlo intenzivnu aktivnost širom Belorusiji, ali i u inostranstvu.

Prema toj evidenciji, Lukašenko se, izmedju ostalog, 30. juna sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a zatim i sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, koji je ranije zbog Covid-19 bio hospitalizovan.

Zato je Kremlju upućeno pitanje da li je administracija ruskog predsednika znala da je Lukašenko preboleo Covid-19 i, što je još važnije, pitanje kako je ruski predsednik sa zdravljem?

Dmitrij Peskov, pres sekretar Vladimira Putina, odgovorio je TASS-u da nisu znali za Lukašenkovu bolest, a Vladimir Putin je sa „zdravljem normalno“.

U Belorusiji je u toku predizborna kampanja pred predsedničke izbore zakazane za 8. avgust i Lukašenko je 7. jula izjavio da je Belorusija „izašla na kraj s tom nesrećom“, misleći na Covid-19.

Belorusija, koja ima oko 9,5 miliona stanovnika, dosad je imala 67.366 zaraženih i 543 preminula od Covid-19.

Lukašenko je tokom posete Vitebsku ispričao da je predsednik tamošnjeg oblasnog odbora ozdravio od Covid-19 i ispričao mu da se lečio tako što je svako jutro uzimao kosu i kosio.

“Ja sam se našalio da traktor leči sve. No ni  u kom slučaju nije trebalo da obustavljamo setvenu kampanju, da smo je obustavili bili bismo gladni, ne bi imalo šta da se ubere. Tim pre što je godina dobra. A drugo, trebalo je raditi na vazduhu, ni u kom slučaju nije ljudi trebalo zatvarati u jednosobne i dvosobne stanove”, rekao je Lukašenko a prenosi tut. by.

Prema anketi analitičkog centra Ecoom,        sprovedenoj za „Drugi kanal nacionalne televizije“ izmedju 23. i 27. jula, za Lukašenka će glasati 72,3% beloruskih glasača pri izlaznosti od 89,5%.

Prema ovoj anketi, kandidatkinja Svetlana Tihonovna dobiće 7,5% glasova.

Kako je izvestio tut.by, u Belorusiji je 9 organizacija dobilo dozvolu da radi predizborne ankete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com