Alžir počinje vakcinaciju ruskom vakcinom Sputnjik Victoire

Francuska televizija France24 javila je jutros da je u Alžir stigla prva partija ruskih vakcina Sputnjik Victoire.

Ruskom vakcinom počinje kampanja vakcinacije u toj afričkoj zemlji i to vakcinacijom zdravstvenih radnika, starijih osoba i osoba sa hroničnim bolestima.

Francuska je, posle Nemačke, blago otvorila mogućnost da se ruska vakcina koristi i na teritoriji EU, ukoliko se potvrdi njena sigurnost i efikasnost, ukoliko odgovara standardima kvaliteta i ako bude odobrena za upotrebu na teritoriji EU.

„Ja ne mogu da sudim o političkim odlukama, ali s naučne tačke gledišta treba uzeti u obzir sve postojeće vakcine, tu ne bi trebalo da bude nikakvih predrasuda u vezi sa njihovim poreklom“, rekao je za francusku televiziju BFM šef francuskog programa vakcinacije Alen Fišer, a prenosi TASS.

Ranije je Ruski fond za direktne investicije na sajtu vakcine Sputnjik V objavio sprelnost da Evropskoj uniji isporuči 100 miliona doza te ruske vakcine.

„Pošto završimo ključni deo masovne vakcinacije u Rusiji, Ruski fond za direktne investicije može isporučiti Evropskoj uniji 100 miliona doza vakcine Sputnjik V za 50 miliona ljudi u drugom kvartalu 2021. godine“, naveo je taj Fond.

Ruski fond za direktne investicije podneo je zahtev Evropskoj agenciji za lekove da se Sputnjik V odobri za upotrebu u EU.

Očekuje se da procedura ocene ovog zahteva počne u februaru.

Svetska zdravstvena organizacija je odobrila registraciju po hitnom postupku za vakcine kod kojih je završena druga faza kliničkih ispitivanja i započeta treća. Upravo takav je slučaj s ruskom vakcinom Sputnjik V, kao i sa vakcinama Pfizer i Moderna.

Rusku vakcinu Sputnjik V na svojoj teritoriji je odobrila Madjarska, kao jedina članica EU koja je to učinila.

Ta vakcina je za upotrebu odobrena u Pakistanu, Belorusiji, Argentini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji, Boliviji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju, Turkmenistanu, a Kazahstan je osvojio proizvodnju te vakcine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com