Američka preporuka : Svi stariji od 45 godina test na krv u stolici jednom godišnje

US Preventive Services Task Force odlučio je da, zbog velikog broja obolelih od raka debelog creva medju mladjima od 50 godina, pomeri nadole starosnu granicu za preporučeno obavezno testiranje na tu bolest, koja je drugi uzročnik smrti medju kancerima.

Sada se preporučuje da se svi gradjani stari izmedju 45 i 75 godina, uključujući tu i ljude bez simptoma, bez ranije dujagnoze, bez porodične istorije raka debelog creva ili rektuma, bez lične istorije s polipima, testiraju na rak debelog creva.

Testirati se mogu i osobe starosti od 75 do 85 godina zavisno od njihivog opšteg zdravlja, ranije istorije skrininga i ličnih preferencija.

Najjednostavniji test je testiranje uzorka stolice na krv. Pre uzimanja tog uzorka, osoba koja se testira ne sme sedam dana uzimati antiinflamatorne lekove protiv bolova, a najmanje tri dana ne treba da jede crvena mesa kao juneće, jagnjeće ili džigerice, kao ni citrusno voće niti dodatke sa vitaminom C.

Na svake tri godine može se obaviti test stolice na DNK mutacije koje su karakteristične za ćelije raka debelog creva, ali uzorak predstavlja cela stolica.

Ukoliko rezultat nekog od ovih testova, pokaže bilo šta sumnjivo, savetuje se kolonoskopija, virtualna kolonoskopija ili fleksibilna sigmoidoskopija, već prema odluci lekara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com