Svi gradjani Hrvatske se jednom godišnje testiraju na rak debelog creva – opravdano

Svi gradjani Hrvatske stari izmedju 50 i 74 godine starosti jednom godišnje na kućnu adresu dobiju test na krv u stolici, a samo njih 25 odsto taj test vrati u laboratoriju.

Zato se samo 11 odsto ili 400 slučajeva raka debelog creva godišnje u Hrvatskoj otkrije u ranoj fazi kada je izlečenje 90 odsto.

Godišnje 3600 gradjana Hrvatske oboli od raka debelog creva, a od te bolesti umre čak 2100, odnosno svaki dan od te bolesti oboli 10, a umre 6 ljudi.

Ipak, farmakološko – ekonomska analiza koja je u Hrvatskoj obavljena pokazala je da je trošak Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog creva – opravdan i da ga treba nastaviti.

Kako je preneo HRT, i rano otkrivanje 400 slučajeva raka debelog creva znači uštedu od 7 miliona evra. Lečenje od ove bolesti traje 5 godina i Hrvatsku pomenuti broj obolelih košta 45 miliona evra.

U SAD je nedavno umrla poznata filmska glumica Kristi Eli od kasno otkrivenog raka debelog creva.

CNN je tim povodom objavio ogromnu medicinsku storiju o problemu raka debelog creva i, pozivajući se na preporuke američkih medicinskih organa, pozvao gradjane stare od 45 do 75 godina da se jednom godišnje testiraju na krv u stolici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com