Beroš: Hrvatska i Rusija se dogovorile oko vakcine

FHrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je da su Hrvatska i Rusija dogovorile saradnju oko vakcine protiv Covid-19, a da je sada na struci da nadje optimalno rešenje za njen interventni uvoz.

„Optimalno bi bilo da glavna regulatorna agencija EMA odobri tu vakcinu jer ona ima izuzetno visoke kriterijume. Ruski ambasador mi je kazao da dozvolu EMA očekuju možda početkom aprila, ali o tome će me redovno obaveštavati“, rekao je Beroš u Dnevniku Nove TV, a prenosi HRT.

On je, medjutim, opširno kritikovao Madjarsku, koja je vakcinaciju ruskom vakcinom Sputnjik V počela pre odobrenja Evropske agencije za lekove.

U tom je kontekstu upozoravao kako se mogu desiti mnogo nuspojave kod takvih vakcina koje nisu prošle evropsko odobrenje.

Tako da se može zaključiti da je izjava ministra Beroša više namenjena umirivanju hrvatske javnosti.

To je umirivanje neophodno zbog vrlo ograničene količine vakcina u Hrvatskoj, zbog čega se poslednjih dana vodi medijska kampanja za zaštitu doze viška u ampulama vakcine Pfizer, koja se ponegde pojavljuje na kraju radnog dana.

Ministarstvo zdravlja Hrvatske je donelo protokol o tome koga tom dozom viška moraju vakcinisati lekari.

Malo ranije je zagrebački Jutarnji list objavio, pozivajući se na izvore bliske hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću, da je Hrvatska iz Rusije naručila milion doza vakcine protiv Covid-19 Sputnjik V, a u izgledu je čak i dva miliona.

Kad su rokovi za realizaciju ovog dogovora u pitanju Jutarnji list govori o „sledećim nedeljama“. U svakom slučaju, list piše o planu da se do leta i početka turističke sezone vakciniše 70 odsto gradjana Hrvatske.

Prema podacima ruskog lista Komersant, Hrvatska je dosad vakcinisala 64.775 stanovnika ili 1,6 odsto.

Rusija je vakcinisala 2.200.000 stanovnika ili 1,5 odsto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com