Zašto se danas pojavio telegram kojim (ni)je počeo hladni rat

Danas je u Moskvi Muzej tehnike svečano predao Ruskom vojno-istorijskom društvu original čuvenog telegrama američkog diplomate Džordža Kenana, na kome je zasnovana zapadna doktrina „zadržavanja“ Sovjetskog saveza (SSSR) i kojim je počeo 40-godišnji hladni rat.

„Dugi telegram“ od 5.000 reči tadašnji savetnik američke ambasade u Moskvi Džordž Kenan uputio je u Vašington 22. februara 1946. godine i u njemu u dugom istorijskom kontekstu izložio neizbežnost tenzija izmedju SAD i SSSR.

Dmitrij Peskov, pres-sekretar ruskog predsednika Vladimira Putina, prilikom predaje telegrama je rekao da je Džordž Kenan, kasnije i ambasador u Moskvi, bio blistav diplomata, koji je voleo SSSR i sovjetski narod.

„Oko toga se možemo sporiti, ali tako je bilo. Da biste voleli narod, potrebno je da ga veoma dobro poznajete, a on ga je poznavao veoma dobro, vladao je za Amerikanca jedinstvenim znanjima o Rusiji, sjajno je govorio ruski. Ali u mnogo čemu je bio u zabludi“, rekao je Peskov, a prenosi TASS.

Pismo Kenana pojavljuje se u prigodnom trenutku: u svom obraćanju Stejt departmentu američki predsednik Džo Bajden objavio je okupljanje američkih partnera za oštriju politiku zadržavanja Rusije, a iz Moskve je najavljen odgovor Zapadu istom merom – politikom zadržavanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com