Berze uzele ozbiljno rusku vakcinu!

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je uzdržana, a Ministarstvo zdravlja SAD i Ministarstvo zdravlja Nemačke su požurili da izraze sumnju u sigurnost i efektivnost u Rusiji danas registrovane vakcine protiv Covid-19.

Ta vakcina će, istina je, treću fazu istraživanja proći tek sad, pošto je u matičnoj zemlji registrovana. Njome će najpre biti vakcinisani medicinski radnici i učitelji. Dobrovoljno. Pretpostavlja se da će oni biti učesnici u trećoj fazi testiranja. Svim gradjanima će biti dostupna od 1. januara 2021. godine.

Berze su, medjutim, rusku vakcinu uzele dosta za ozbiljno.

Rusku vakcinu će proizvoditi firma Binofarm iz Zelenogorska iz sastava kompanije „Sistema“, preneo je Komersant. Akcija kompanije „Sistema“ u vlasništvu ruskog biznismena Vladimira Jevtušenkova poskupela je juče za 9,95%.

Akcije firmi koje primenjuju istu tehnologiju, koja je primenjena u stvaranju ruske vakcine, tehnologiju adenovirusnog vektora, nešto su porasle. Akcija britansko-švedske firme AstraZeneka porasla je za 0,84%, a akcija kineske firme CanSino Biologics (Honkonška berza) porasla je za 0,36%.

Akcija američke firme za proizvodnju vakcina, koja još nije registrovala nijednu vakcinu Novavex pala je za 16,26%.

Akcija kompanije Moderna, koja radi na vakcini protiv Covid-19 metodom mRNA, pala je za 4,22%.

Akcija američke kompanije Pfizer pala je za 1,61%, a akcija nemačke firme BioNTech čiju će vakcinu Pfizer proizvoditi izgubila je na vrednosti 7,44%.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com