Rusi imaju vakcinu: Putinova kćer vakcinisana

Kako je i najavljeno, Ministarstvo zdravlja Rusije je registrovalo prvu vakcinu protiv Covid-19 u svetu, nazvana je Sputnjik V.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je objavio tu vest i kao dokaz da je vakcina bezbedna dodao da je, u fazi eksperimenta, vakcinu primila i jedna od njegovih kćeri.

On je rekao da je njegova kći, nije naveo koja, posle prve injekcije vakcine dobila temperaturu od 38 stepeni, drugog dana je temperatura pala na nešto iznad 37 stepeni. Posle druge injekcije vakcine, temperatura je malo porasla, ali se brzo normalizovala.

Radi se o vakcini koju je razvio ruski Nacionalni centar epidemiologije i virusologije Gamaljej.

Nazvana je po analogiji s prvim kosmičkim brodom Sputnjik-1, kojim je Rusija zadivila svet 1957. godine.

Vakcina je, kako je ranije saopšteno, adenovirusna, u njoj nema živih čestica Covid-19.

Prenoseći ovu vest, mediji na Zapadu upozoravaju da ruska vakcina nije prošla treću fazu ispitivanja i da to dovodi u pitanje njenu sigurnost i efikasnost.

To je tačno i na to upozoravaju i ruski naučnici. Treća faza će biti sprovedena uporedo s početkom proizvodnje i primene vakcine.

Tokom prve dve faze ispitivanja eksperimentalna vakcina se daje ipak odabranim zdravim ljudima. A u trećoj fazi se sigurnost i efektivnost vakcine ispituje na široj populaciji dakle medju mladim i starim, ljudima odličnog ili slabijeg zdravstvenog stanja, onima koji su preboleli Covid-19 i onima koji nisu…

Medjutim, istina je da su i firme i instituti širom sveta ogromnom brzinom prošli prve dve faze istraživanja svojih vakcina protiv Covid-19 , a neki su dve prve faze spojili u jednu jer je pritisak da se do vakcine dodje ogroman, a pitanje političkog prestiža u tome ne igra malu ulogu.

Prema detaljnim izveštajima berzanskih konsultanata, ovo ubrzavanje je moguće jer se u razvoju Covid-19 upotrebljavaju nove tehnologije.

Vakcina Nacionalnog instituta epidemiologije i virusologije Gamaljej zasnovana je na adenovirusnoj tehnologiju, kao i vakcine koje razvijaju u Evropi Univerzitet Oksfor/AstraZeneka, a u Kini kompanija CanSino Biologics.

Dosad je, prema izveštaju Frankfurter algemajne cajtunga, u Evropi registrovana samo jedna vakcina stvorena tom metodom – vakcina protiv ebole. Ta je vakcina u Evropi registrovana 1. jula ove godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com