Bitka za nepostojeću vakcinu protiv COVID-19: Grčka traži da EU već sad otkupi patente

Grčki premijer Kiriakos Micotakis pozvao je Evropsku uniju da već sada zajednički otkupi prava na patente za vakcinu i brže testove protiv bolesti COVID-19, kako bi oni, kad dodje vreme, mogli brzo i bez dodatnih troškova da budu distribuirani širom Unije.

Micotakis i njegov zastupnik za ova pitanja naučnik Ilias Mosialos tvrde, kako prenosi Frankfurter algemajne cajtung, da „trenutno britanska i američka vlada daju podršku farmaceutskim kućama za razvoj brzih testova i tako su stekle prethodna prava za njihovo brzo dobijanje, zbog čega će države, kao što su Italija i Španija, gde su ti testovi preko potrebni, ostati prikraćene“.

Zato Grčka predlaže da EU zajednički kupi prava na vakcine i brže  testove, da proizvodnju organizuje na više mesta i tako omogući da brzo postanu dostupni svima.

Vakcina i brzi testovi će tako postati opšte dobro, koje će moći da se distribuira bez dodatnih troškova, a poreski obveznici u EU će dobiti dokaz da se njihove pare troše na ispravan način, poručuje se iz Atine.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejezus juče je rekao da trenutno u svetu 20 kompanija i naučnih instituta radi na dobijanju vakcine protiv COVID-19, da u medjunarodnim istraživanjima učestvuje više od 70 država.

Svetska zdravstvena organizacija polazi od uverenja da će vakcina ili lek za COVID-19 čim budu stvoreni „ravnopravno biti podeljeni medju svim državama na svetu“.

Da je vakcina jedini spas od trenutne zdravstvene opasnosti i sveopšte socijalne i ekonomske destrukcije sveta misli i dopisni član Ruske akademije nauka i šef Centra za epidemiologiju Ruske službe za zaštitu potrošača Aleksandar Gorelov, uz tvrdnju da je vakcinacija dosad produžila ljudski vek za 25 godina.

„Oko 20 kompanija, medju kojima su i ruske počele su rad na vakcini. Problem je u tome što nema laboratorijskih životinja koje su neotporne na koronavirus. To odlaže rok za pojavu vakcine“, rekao je Gorelov za ruske medije.

“Da, biće konkurencije. Dvadeset kompanija na planeti će ponuditi vakcinu, a mi ćemo se vakcinisati onom koja će biti najefikasnija. Ja mislim da ćemo se s pandemijom koronavirusa boriti držeći se za ruke”, ocenio je Gorelov.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com