CanSino Biologics patentirao prvu kinesku vakcinu od Covid-19

Kineska kompanija CanSino Biologics saopštila je kasno sinoć da je registrovala patent za svoju vakcinu protiv Covid-19, preneo je kineski portal Global Times.

Ovaj potez je odgovor na američke optužbe o hakerskim pokušajima da se ukradu podaci o radu američkih firmi na vakcini protiv Covid-19.

Advokat Xu Xinming, koga je konsultivao Global Times, tvrdi da odluka kineskih vlasti da ovu vakcinu patentiraju štiti intelektualno vlasništvo kompanije i potvrdjuje originalnost i kreativnost njene vakcine budući da Kina, po njegovim rečima, ima veoma strog sistem patentiranja koji isključuje sličnost registrovanog patenta sa bilo kojim proizvodom u svetu!

Podvlači se da registracija patenta može olakšati postupak uvodjenja vakcine na tržište, ali je proces dobijanja tržišne dozvole, inače, potpuno odvojen.

Svetska javnost ne može reći da joj o vakcini CanSino Biologics ništa nije poznato budući da je kompanija prve rezultate svojih testiranja u maju i julu objavila u relevantnom medicinskom časopisu The Lancet,kako su Ekonomske vesti već izvestila.

U maju je Morgan Stanley ocenio da se kineska kompanija, u razvoju vakcine protiv Covid-19, nalazi nešto ispred svoje konkurencije.Ruski rad na vakcini protiv Covid-19 u toj analizi nije razmatran.

Rezultate druge faze kliničkih ispitivanja svoje vakcine, na 508 osoba starih izmedju 18 i 83 godine, kompanija je u časopisu The Lancet objavila 20.jula.

Vakcina kineske kompanije CanSino Ad5-nCoV rađena je na tehnološkoj platformu adenovirusnog vektora, koju je u razvoju svoje vakcine takodje koristio ruski Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije Gamaljej.

U komentaru objavljenom u časopisu The Lancet ocenjeno je da se radi o „inovativnoj i efikasnoj metodi razvija vakcine usred epidemije“.

CanSino Biologics je svoju vakcinu razvio u saradnji sa Institutom za biotehnologiju Vojnomedicinske akademije kineske vojske. Na čelu tima je kineski naučnik Wei Chen.

Nedavno je CanSino obavestio Honkonšku berzu da je od kineskih zdravstvenih organa dobio dozvolu na godinu dana da svoju vakcinu primenjuje u kineskoj vojsci.

One thought on “CanSino Biologics patentirao prvu kinesku vakcinu od Covid-19

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com