Kina uz saglasnost SZO već vakcinisala stotine hiljada ljudi protiv Covid-19!

Zheng Zhongwei, šef sektora za razvoj medicinske nauke pri Nacionalnoj komisiji za zdravstvo Kine, saopštio je da je krajem juna Svetska zdravstvena organizacija (SZO) podržala Kinu u nameri da po hitnom postupku odobri upotrebu vakcine protiv Covid-19 i pre nego što je završena treća faza kliničkih ispitivanja.

Kako prenosi South China Morning Post, Zheng Zhongwei je na brifingu za novinare u Pekingu rekao da je Nacionalna komisija za zdravstvo sredinom juna predložila hitnu upotrebu te vakcine radi zaštite osoba koje obavljaju visoko rizične poslove kao što su medicinski radnici, graničari i prekomorski radnici.

Iako treća faza kliničkog ispitivanja vakcine nije bila završena, Državni savet je taj predlog prihvatio 24. juna.

„Posle odobrenja, 29. juna smo imali sastanak sa relevantnim predstavnikom kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Kini, i dobili smo razumevanje i podršku od SZO“, rekao je Zheng a prenosi South China Morning Post i podseća da je to bilo 6 dana pošto je China National Biotech GROUP dobila dozvolu za početak treće faze kliničkih ispitivanja svog kandidata za vakcinu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i nekoliko dana pre nego što je Sinovac objavio da je započeo takva ispitivanja u Brazilu.

Kasnije je potvrdjeno da su dva kandidata za vakcinu China National Biotech GROUP i jedan kandidat za vakcinu kompanije Sinovac dobili odobrenje za upotrebu po hitnom postupku.

Kako su Ekonomske Vesti već pisale, kineska kompanija CanSino Biologics dobila je u junu dozvolu za ograničenu upotrebu svoje vakcine u kineskoj vojsci na period od godinu dana.

Vest sa brifinga je preneo i Rojters uz tvrdnju da je po ovom hitnom programu od jula ove godine vakcinisano stotine hiljada osoba koje rade na rizičnim mestima, a da sigurnost i efikasnost vakcina nije konačno potvrdjena okončanjem treće faze kliničkih ispitivanja.

Prema tvrdnji te agencije, Svetska zdravstvena organizacija nije odgovorila na molbu za komentar.

Ali Rojters podseća da je ovog meseca glavni naučnik SZO Soumya Swaminathan u Ženevi rekao da nacionalna regulatorna tela mogu da odobre upotrebu medicinskih proizvoda po nacionalnom zakonodavstvu u ovoj vanrednoj situaciji, ali je to opisao kao „privremeno rešenje“. Trajno rešenje zahteva okončanje treće faze kliničkih ispitivanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com