Covid vakcine za decu ove godine neće biti

Ispitivanja vakcina protiv Covid-19, kojom bi bila vakcinisana deca, može da počne najranije za šest meseci odnosno pošto se iskustveno potvrdi pozitivan efekat te vakcine na odraslima, rekao je direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra epidemiologije i mikrobiologije „Gamaljej“ Aleksandar Gincburg.

“Dozvola za vršenje kliničkih ispitivanja na deci može se dobiti tek pošto budu završena sva klinička ispitivanja na odraslima i pošto budu dala pozitivan efekat, i to nije moje mišljenje, nego ja svojim rečima prepričavam zakon”, rekao je Gincburg za TASS.

“Mi sada pripremamo dokumentaciju kako bismo za pola godine, pošto budu sprovedene sve formalnosti povezane s analizom iskustva primene vakcine medju odraslim stanovništvom, prešli s našim kolegama pedijatrima na mogućnosti vakcinisanja dece”, rekao je Gincburg i dodao da će testiranje dečje vakcine takodje biti etapno i po različitim starosnim grupama.

Gincburg je rekao da će možda biti potrebno da se vakcinisanje protiv Covid-19 vrši svakih nekoliko godina, ali za to zasad nema naznaka.

“Vakcina od gripa se menja, i to često. Mada, za ovaj neveliki period vremena, koliko vršimo monitoring virusa nema naznaka da on (koronavirus) toliko menja svoju strukturu da bi to zahtevalo promenu vakcine. Ali u principu, mogu nastati situacija da moramo menjati sastav vakcine protiv koronavirusne infekcije”, rekao je dr Aleksandar Gincburg.

Ranije je objavljeno da će proces registracije vakcine, koju je izradio institut čiji je on direktor, početi u avgustu, po skraćenoj proceduri, a da će uporedo s trećom fazom njenog kliničkog ispitivanja krenuti njena primena u opštoj populaciji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com