Rusija industrijsku proizvodnju vakcine protiv Covid-19 počinje u septembru

Industrijsku proizvodnju svoje prve vakcine protiv Covid-19 Rusija će početi u septembru, objavila je potpredsednica ruske vlade Tatjana Golikova.

U ponedeljak 20.jula iz ruske vojne bolnice „Burdenko“ izlazi poslednja  grupa dobrovoljaca na kojoj je klinički testirana eksperimentalna vakcina protiv Covid-19, koju su razradili Ministarstvo odbrane RF i Nacionalni istraživački centar epidemiologije i mikrobiologije „Gamaljej“.

0va vakcina je od 18.odnosno 20.juna testirana u bolnici „Burdenko“ i na Sečenovskom univerzitetu.

U testiranju su učestvovale po dve grupe od po 18+20 dobrovoljaca s tim što je na Univerzitetu testirana vakcina u vidu praška, od koga je rastvor za ubacivanje u mišić pravljen na licu mesta, a u bolnici tečna vakcina, koja se daje unutarmišićno.

Zahtev za registraciju te vakcine biće podnet izmedju 2.i 4.avgusta i registracija će biti odobrena po skraćenom postupku, rekao je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško, kako bi odmah mogla da počne vakcinacija stanovništva, s tim što rešenje o registraciji može biti povučeno ukoliko se u toku vakcinacije pojave nepredvidjene okolnosti.

Sad predstoji analiza podataka prikupljenih tokom ispitivanja vakcine.

„Podaci kojima već sad raspolažemo potvrdjuju da su tokom vakcinacije dobrovoljaca proizvedena neophodna antitela u odnosu na koronavirus, a komponente vakcine su bezopasne i čovek ih dobro podnosi, izjavio je za list “ Krasnaja zvezda“ Sergej Borisovič, načelnik 48. Vojnog naucno istraživačkog centra RHB zaštite Oružanih sila RF, a prenosi RIA Novosti.

Do kraja godine, u Rusiji bi, rekla je ranije Tatjana Golikova, trebalo da budu registrovane još dve vakcine protiv Covid-19.

Novosibirski naučni centar za virusologiju i biotehnologiju „Vektor“ planira da započne proceduru registracije svoje vakcine u septembru, a Fond medicinsko bioloških analiza najavljuje industrijsku proizvodnju svoje vakcine u decembru!

Ruski ministar zdravlja Mihail Muraško skreće pažnju da su ove organizacije, pri stvaranju svojih vakcina, bile orijentisane na različite grupe ljudi, dakle nijedna vakcina nije namenjena celoj populaciji.

Sem toga, razne vakcine daju različit period zaštite od Covid-19, rekao je Muraško, a prenosi RBK.

On je rekao da će se sam vakcinisati čim  vakcina bude u upotrebi.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com