Crna Gora izbacila sa epidemiološke lista 5 država, nije ubacila Srbiju

Gradjani Srbije i dalje ne mogu u Crnu Goru, jer Institut za javno zdravlje Crne Gore, pri ažuriranju liste država, koje zadovoljavaju crnogorski epidemiološki kriterijum nije uvrstio Srbiju.

Ažuriranje, koje se vrši jednom sedmično, izvršeno je u petak.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije sa liste su uklonjeni: Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam.

“Lista ove sedmice neće biti proširena jer nije bilo država koje su u periodu od poslednjeg ažuriranja, ispunile zacrtani kriterij”, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

“Prilikom ažuriranja liste posebna pažnja je bila posvećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju sa Republikom Srbijom.U vidu smo takodje imali dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije. Medjutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja, uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Republike Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednom aktom, povećanje broja oboljelih posljednjih dana, a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije. U svemu ovome, poseban problem predstavlja je potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta za javno zdravlje Crne Gore, koji je imao za cilj razmjenu epidemioloških podataka i otklanjanje svih nedoumica. To je bio jedini mogući i ispravan put za popuštanje mjera i ispunjavanje interesa obe strane”, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com