Evropska unija će unapred kupiti određenu dozu vakcine protiv Covid-19

Evropska komisija je odlučila da sklopi predugovore sa više farmaceutskih formi, koje rade na stvaranju vakcine protiv Covid-19, kako bi na vreme obezbedila određenu količinu doza.

U te svrhe će EK, kako je izvestio ARD, angažovati 2,7 milijarde evra iz fonda za nepredviđene situacije.

Treba napomenuti da još nijedna vakcina nije prošla sva potrebna testiranja za utvrđivanje sigurnosti i efikasnosti, a kako tvrdi ARD, uobičajeno je da tržišnu zrelost dostigne izmedju 20 i 40 % vakcina kandidata, koje prodju kliničko testiranje.

Evropska unija sa ovom odlukom kasni za SAD koje se već napravile predugovore sa britanskom firmom Astra Zeneka, a zbog predgovora sa Sanofijem posredno  izazvale pravu buru u Francuskoj i ostatku Evrope.

Njujork tajms je početkom juna objavio da je američka administracija izabrala pet kandidata za vakcinu protuv COVID-19 i pet kompanija koje će finansijski i na druge načine pomagati u poslu pronalaska vakcine protiv Covid-19.

To su sledeće kompanije : Moderna, AstraZeneca, Pfizer, Johnson & Johnson i Merck.

Već je primećeno da na spisku nije kompanija Sanofi, čiji šef je neoprezno izjavio da će prednost u isporuci vakcine, ako do nje Sanofi dodje, dati SAD jer je američka agencija Barda za to platila 30 miliona dolara!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com