Da li je bezbolan porodjaj u Srbiji besplatan

Udruženje #MameSuZakon tvrdi da – nije.

Iako je epidural od 1.januara 2016.godine u Srbiji zvanično besplatan, u praksi to ne važi za sve žene, tvrdi Udruženje #MameSuZakon.

To Udruženje se poziva na iskustva koja je sa njim podelilo oko 2000 žena i na anketu u kojoj je 414 žena odgovorilo na pitanje : da li su pre porodjaja za epidural morale nešto da plate?

Njih 55 odsto je na to pitanje odgovorilo potvrdno, a 45 odsto sa NE.

Udruženje #MameSuZakon zaključuje sledeće :

„Epidural jeste besplatan, ali usled nedostatka osoblja, žene su prinudjene ili da same pronalaze lekare na koje mogu da računaju na porodjaju ili da one koji su tu u zdravstvenoj ustanovi u kojoj se poradjaju koruptivnim radnjama ‘motivišu’ da proceduru obave.

Iznosi koje su žene izdvojile za bezbolan porodjaj, kreću se od 50 do 500 evra, u zavisnosti o kom je porodilištu reč i od toga da li su dobile samo anesteziologa ili je pored anesteziologa ili je, pored anesteziologa, u čitavu aktivnost uključen ginekolog, što se naziva ‘paket'“.

Udruženje #MameSuZakon tvrdi da su žene sa naplatom besplatnog epidurala imale negativna iskustva u svim porodilištima u Srbiji, sem u porodilištu “ Dr Dragiša Mišović “ za koje su žene imale samo reči hvale i u kojem se usluge, koje se besplatne, zaista i ne naplaćuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com