II krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori :Prevazidjen protiv nedoraslog

Danas se u Crnoj Gori održava drugi krug izbora za predsednika te države pošto u prvom krugu nijedan od sedam kandidata nije dobio više od 50 odsto glasova.

U drugi krug su ušli :aktuelni predsednik Crne Gore, kandidat Demokratske partije socijalista Milo Djukanović (1962) i bivši ministar ekonomskog razvoja u Vladi premijera Zdravka Krivokapića(2020-2022), kandidat stranke „Evropa sad“ Jakov Milatović (1986).

Djukanović je u prvom krugu dobio 35,37 odsto glasova izašlih birača, a Milanović 28,92 odsto.

Birališta su otvorena od 7 do 20 sati, a pravo glasa ima 542 154 birača.

Pred izbore, Djukanović i Milatović imali su tv duel u Radio televiziji Crne Gore.

Tokom duela, 24 godine stariji Djukanović često je Milatovića optuživao da je nevaspitan, nedorastao funkciji za koju se kandiduje, i da se lažno predstavlja kao kandidat budućnosti a u stvari hoće Crnu Goru da vrati u prošlost, a Milatović Djukanovića da je prevazidjen, da je čovek 90 – tih i da je pravo nevaspitanje ostati na vlasti 34 godine.

„Vi mene vežete za 90 – te, a ja vas za mračni srednji vek“, rekao je Djukanović Milatoviću.

Obojica su gradjanima obećali da će prosečna plata u Crnoj Gori na kraju njihovog petogodisnjeg predsedničkog mandata biti 1500 evra i da će uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju.

Prema mišljenju Djukanovića, Crna Gora još nije postala članica EU jer su pobednici na parlamentarnim izborima 30.avgusta 2020.godine „zaglavili Crnu Goru na evropskom putu“ radeći poslednje 2,5 godine „sve što je suprotno evropskom putu“.

„Od 2015.godine je evropski put Crne Gorz skoro pa zamrznut. Da ste vi hteli da Crna Gora bude u EU, bila bi. Ali vi niste hteli, nije bilo političke volje. A ja imam i znanja i suštinske želje i volje da Crna Gora postane članica EU, jer sam bio i uvek jesam deo evropskog sveta“, rekao je Milatović.

On je rekao da je bio američki, nemački, italijanski, britanski stipendista i da govori 3 evropska jezika i zapitao Djukanovića koliko evropskih jezika on govori.

„Govorim crnogorski jezik, koji je evropski jezik, i to je sasvim dovoljno“, rekao je Djukanović.

Djukanović je ponovio svoje upozorenje o opasnosti ideje srpskog sveta kao dela revizionističkih planova Rusije pa je dodao da je nekima dosadilo da upravljaju Srbijom, pa hoće da upravljaju Srbima.

Posle neuspeha Andrije Mandića, velikosrpski nacionalizam traži novog izvršioca, rekao je Djukanović aludirajuci na Milatovića.

Na mestu ministra za ekonomski razvoj, Milatović je sa tadašnjim ministrom finansija Milojkom Spajićem 2021.godine izvršio reformu, kojom je minimalna penzija povećana sa 150 na 220 evra, a minimalna plata sa 250 na 450 evra, smanjen je doprinos za zdravstvo, a prosečna neto plata je na godišnjem nivou porasla za oko 20 odsto realno,odnosno sa oko 500 evra na preko 700 evra.

Milatović je ocenio da su Spajić i on pokazali kako se upravlja ekonomijom u opštem interesu, a Djukanović da su Milatović i Spajić razorili zdravstveni sistem, uništili obrazovni sistem, rasterali investitore šireći iluziju da je moguće živeti na kredit, dok je rast BDPa jedini način za rast plata.

Milatović je rekao da je Djukanović bio slabašan student ekonomije, dok je on Ekonomski fakultet završio s čistom desetkom i da mu je ovo omiljena tema.

Kad je Djukanović 1989.godine došao na vlast prosečna plata u Crnoj Gori bila je 80 odsto prosečne plate u EU, rekao je Milatović dok je 2020.godine iznosila 46 odsto prosečne neto plate u EU.

„Za 30 godina ste prepolovili standard gradjana Crne Gore“, rekao je Milatović.

Borba protiv korupcije i kriminala i poglavlja 23 i 24 kao „ključ evropskog puta Crne Gore“ bili su naravno jedna od tema tv duela, pa je Milo Djukanović ustvrdio da u poslednje 2,5 godine njemu nije pronađena nijedna nezakonitost, a ni „NATO ne bi primio u svoje članstvo državu korupcije i kriminala“.

Milatović je objavio da u politiku ulazi čiste biografije, čistog računa i obraza i objavio da je pre ulaska u politiku stekao dva stana od plate koja mu je u EBRD bila 8000 evra mesečno, da u selu u kome porodica Milatović živi 400 godina gradi kući od penzionog fonda EBRDa od 40 000 evra i kredita od 80 000 evra i da je to sve što on i njegova supruga imaju.

On je pozvao Djukanovića da i on objavi šta poseduje, a ovaj je odgovorio da to već redovno čini podnoseći izveštaje Agenciji za borbu protiv korupcije.

Priznajete da ste milioner? pitao je Milatović i dodao da nije prirodno da u zemlji sa prosečnom platom od 500 evra, predsednik države bude milioner.

Milatović je predložio da Specijalno tužilaštvo ubuduće proveri svakog kandidata za predsednika, Djukanović se sa tim složio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com