Do sredine aprila svih 2 miliona: Stiglo još 50.000 Sputnjika V

U Srbiju je jutros stiglo još 50.000 doza ruske vakcine Sputnjik V, saopštio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović.

Isporučena količina je proizvedena u fabrici Biokad u Sankt Peterburgu, gde je pre dva meseca, u prisustvu ruskog državnog vrha, pokrenuta linija za proizvodnju vakcine Sputnjik V, rekao je on.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, Popović je rekao da se radi o prvoj komponenti te vakcine.

„Srbija je i dalje jedina zemlja u Evropi za koju su ruske vlasti odobrile isporuku značajnije količine vakcina, što govori o odnosu, koji Rusija ima prema svojoj srpskoj braći“, rekao je Popović.

Popović je izrazio zadovoljstvo jer se isporuka vakcina iz Rusije sprovodi prema dogovorenoj dinamici. Dogovorena je isporuka ukupno 2 miliona vakcina.

„Očekujem da do kraja marta, odnosno tokom prve polovine aprila, sva uvovorena količina vakcina bude isporučena Srbiji“, rekao je Popović.

Vakcina Sputnjik V se daje sa dve doze i jedina je vakcina kod koje su te doze različite, u cilju postizanja boljeg imunog odgovora. Sputnjik V je adenovirusna vektorska vakcina. Na toj platformi je ranije pravljena samo vakcina protiv ebole. Od covid-vakcina u upotrebi, na toj platformi je pravljena vakcina AstraZeneka.

Sa danas isporučenih 50.000 doza, Srbiji je isporučeno 142.400 doza ruske vakcine Sputnjik V.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com