Ujedinjeni Arapski Emirati i Srbija: Vakcinacija sa 4 vakcine

U Srbiju je u nedelju 21. februara stiglo 150.000 vakcina AstraZeneka, čime je Srbija, uz Ujedinjene Arapske Emirate, postala druga zemlja u svetu čiji gradjani mogu da biraju izmedju četiri vakcine protiv Covid-19.

Pri priseću vakcina, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se zahvalio indijskom predsedniku Narenda Modiju, iz čega se može zaključiti da se radi o vakcini proizvedenoj u Indijskom Institutu za serume, inače najvećem proizvodjaču vakcina u svetu.

AstraZeneka vakcina protiv Covid-19 je adenovirusna vektorska vakcina.

Oko njene upotrebe je poslednjih dana bilo mnogo reči u Evropskoj uniji. U Nemačkoj još traje rasprava o tome da li bi je trebalo davati lekarima, kao najizloženijoj grupu stanovništva, s obzirom da je nešto niže efikasnosti (70%) od vakcina Pfizer i Moderna (preko 90%).

Vakcina AstraZeneka se u nekim državama ne daje starijima od 65 odnosno 55 godina, jer ispitivanjem vakcine ta starosna grupa nije bila zastupljena u dovoljnom broju.

U Hrvatskoj, na primer, nisu našli razloga za to starosno ograničenje u upotrebi vakcine AstraZeneka, ali su zdravstvene vlasti Goransko-istarske županije odlučile, na svoju ruku, da je starijima od 65 godina ne daju.

 

One thought on “Ujedinjeni Arapski Emirati i Srbija: Vakcinacija sa 4 vakcine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com