Evropska unija počela unapred da kupuje vakcinu protiv Covid-19

Nemačka, Francuska, Italija i Holandija dogovorile su sa farmaceutskom kompanijom AstraZeneca kupovinu do 400 miliona doza vakcine protiv Covid-19, koja bi u najpovoljnijem slučaju mogla da bude dostupna krajem 2020.godine, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Nemačke,a prenosi finanzen.net

„Mnoge države su već osigurale vakcinu, a Evropa još nije, rekao je nemački ministar zdravlja Jens Špan.

On je dodao da će od dogovora četiri države, članice Alijanse za vakcinu, sa kompanijom Astra Zeneca profitirati sve članice EU, koje u tome žele da učestvuju. Vakcina će biti podeljena otprilike prema broju stanovnika.

Špan je, kako prenosi finanzen.net, rekao da će Alijansa za vakcinu ubuduće sarađivati sa Evropskom komisijom kako bi pregovori o pribavljanje vakcine bili brzi, u EU u njima kinkurentnija.

U petak je Evropska komisija odlučila da u te svrhe aktivira fond za hitne slučajeve u kome ima 2,7 milijarde evra

Astra Zeneka na vakcini radi na osnovu istraživanja Univerziteta Oksford. Prema pregledu nedavno objavljenom u medicinskom časopisu The Lancet,  istraživanje adenovirus vakcine AZD 1222 Univerziteta Oxford  nalazi se u 2b/3 fazi. Što znači da je Astra Zeneca malo ispred ostalih 9 vakcina sa tog spiska, od kojih su čak pet kineske.

Ta kompanija je objavila da je već počela proizvodnju vakcine iako klinička testiranja, koja bi trebalo da potvrde njenu sigurnost i efikasnost, još nisu okončana. Kompanija, u slučaju pozitivnog ishoda želi da određenu količinu vakcina ima spremnu.

Astra Zeneca ima predugovore sa Velikom Britanijom, SAD, Indijskim institutom za serume, koalicijom za vakcinaciju GAVI…

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com